Dr. Johanna Budwig (30 september 1908-19 mei 2003) was een Duits farmacoloog, chemicus met een doctoraat in de natuurkunde. Zij werkte als de belangrijkste expert-consultant voor drugs en vetten op het voormalige Bundesanstalt fur Fettforschung (Federaal Instituut voor vettenonderzoek). Daarnaast was zij auteur van diverse boeken.
Deze Duitse biochemica is in Europa een autoriteit op het gebied van vetten en voeding. Ze werkte aan het onderzoek van Nobelprijswinnaar Otto Warburg (1883-1970) dat ging over kanker en celademhaling. Volgens Warburg veranderen gewone gezonde cellen in kankercellen als ze geen zuurstof meer krijgen, dus als ze geen adem kunnen halen. In 1949 slaagde Johanna Budwig er als eerste in om vetten te analyseren en verschillende vetzuren te onderscheiden. Ze ontdekte dat onverzadigde vetzuren in het celmembraan zorgen voor de celademhaling. Het bleek de ontbrekende schakel te zijn in het onderzoek van Warburg. Ze ontdekte tevens dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met eiwitten (zwavelhoudende aminozuren ) en dat gezonde mensen een hoger gehalte aan omega-3-vetzuren in hun bloed hebben dan zieke mensen en dat de belangrijkste bron van omega-3-vetzuren vlaszaad (lijnzaad) is.
Door eiwit met de olie te combineren, wordt de olie in het lichaam wateroplosbaar en kan deze sneller worden opgenomen. Door het gebruiken van het zogeheten Budwigpapje zouden kankercellen worden teruggedrongen en zodoende zou men van kanker kunnen genezen. Zodra zij dit inzag begon zij met de ontwikkeling van een dieet en voedingsvoorschriften. Zij ontwierp een recept voor een olie-eiwitpapje. De aanbevolen dosering bestaat uit 1 eetlepel vlaszaadolie op 4 eetlepels kwark of cottage cheese. Afhankelijk van de ernst van de aandoening liet ze haar patiënten 3 tot 6 eetlepels vlaszaadolie met minimaal ruim 100 gram of een half kopje cottage cheese per dag gebruiken.
In artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften blijkt dat door onderzoekers en artsen enerzijds het Budwigprotocol of Budwigdieet als zeer opzienbarend wordt omschreven en gezien als eenvoudige doch effectieve manier om kanker (preventief) te bestrijden (Dr. Johanna Budwig is tot zeven keer genomineerd voor de Nobelprijs!). Anderszijds wordt het protocol of dieet in een negatief daglicht geplaatst doordat wetenschappers, oncologen en artsen vinden dat het onderzoek eenzijdig is gedaan, in dit geval alleen op muizen en dat het wel een erg simplistische manier van genezing van kanker is.
Echter, geciteerd uit een van de artikelen waarin wordt aangegeven dat niet zozeer het middel effectief is tegen het ontstaan van kanker, maar dat industrie, farmacie en overhead bang zijn voor het verliezen van marktaandeel en dus winst: “en haar werk werd aangevallen en het zwijgen opgelegd door gevestigde medische, industriële en farmaceutische belangen in heel haar leven. Zoals samengevat door Cliff Beckwith die zijn prostaatkanker voor meer dan tientallen jaren onder controle hield: "Dr. Budwig bij mijn weten, had meer dan 1000 gedocumenteerde successen, echter haar werk was niet populair bij de Oncologie-industrie in Europa. Haar ideeën zouden heel wat verliezen in de voedingsindustrie hebben betekend, met name in de vettenindustrie.”
Ook in Nederland wordt blijkbaar het Budwigpapje niet gezien als effectief en preventief dieet, want bij het KWF (het Koninklijke Wilhelmina Fonds) staat hierover niets beschreven op hun informatiesite en –brochure. Ditzelfde geldt voor het Nederlandse Voedingscentrum.
Wel hebben beide stichtingen een onderwerp over diëten bij kanker opgenomen, zoals uit het volgend stukje geciteerd: “Helpt een dieet tegen kanker? Misschien heeft u gehoord of gelezen dat het ontstaan van kanker te maken kan hebben met voedingsgewoonten. Dat kan inderdaad. Of er een bepaalde voeding of een dieet bestaat dat kanker kan genezen of stoppen, is echter een heel andere vraag.
Wetenschappelijk onderzoek heeft tot nu toe niet aannemelijk gemaakt dat een bepaald eetpatroon of dieet een eenmaal ontstaan kankerproces gunstig kan beïnvloeden. Als het volgen van een dieet of het aanpassing van uw voeding u aanspreekt, kan het wel een steun voor u betekenen.
Meestal is het mogelijk om ook met een aanvullend of alternatief dieet uw gewicht en conditie op peil te houden. Het kan echter zijn dat u door uw ziekte en/of behandeling moeite heeft met eten, of dat u door uw ziekte en/of behandeling voor korte of langere tijd niet normaal mag of kunt eten. Kortom, uw voeding moet worden aangepast aan uw medische en persoonlijke situatie. Overleg daarom altijd met uw arts en diëtist wanneer u er over denkt om een aanvullend of alternatief dieet te gebruiken.”
Het lijkt of beide stichtingen niet openstaan voor ‘alternatieve’ dieeten die de farmaceutische- en vettenindustrie minder marktaandeel en dus minder winstgevend maken?
Gelooft u er eerder in dat de wetenschap met allerlei onderzoeken die tientallen jaren duren, kanker van dodelijke ziekte tot chronische ziekte kan maken of eerder in dit eenvoudige recept van eiwit en vet? Een recept dat preventief een goede immuniteits- en weerstandsopbouw geeft, zodat kankercellen niet de ruimte krijgen te ontstaan, dan in achteraf chemotherapie en medicijnen.
Kortom, de combinatie van lijnzaadolie en kwark én biologische voeding én lichaamsbeweging én frisse lucht én de genezende krachten van de zon, zouden een natuurlijke basis moeten zijn om kanker uit ons leven te verdrijven.
Een recept voor het Budwigpapje: (uit de syllabus Natuurvoedingsadviseur, Sonnevelt Opleidingen)
- 4 eetlepels volle biologische kwark
- 1 eetlepel lijnzaadolie of lynolaxolie
- citroensap naar smaak
- havervlokken
- zaden en pitten zoals lijnzaad, sesamzaad, zonnepitten, pompoenpitten
- noten zoals amandelen, walnoten of hazelnoten (ongebrand)
- honing naar smaak
- vers fruit naar smaak
Kwalitatieve voeding is essentieel voor een goede gezondheid. In de opleiding Natuurvoedingsadviseur leer je het beste uit natuurvoeding te halen, zodat je stukken fijner in je vel gaat zitten: fitter, energieker en vitaler.