Ankeren is een NLP-techniek waarmee een ongewenste toestand kan worden omgebogen in een gewenste toestand. Een anker is een aansporing aan het brein om een bepaalde ‘toestand van emoties’ op te roepen; men ‘ankert’ een sensorische waarneming aan een emotie, gevoel of ervaring. Of het nu gaat om een goed gevoel, een euforische stemming, rust of een scherp rationele stemming, een anker brengt je in de gewenste modus. Denk maar eens aan een liedje uit de top-40 waarvan je altijd weer dat fijne vakantiegevoel krijgt.
Emoties komen en gaan. Ze zijn gebaseerd op hetgeen we in het verleden hebben ervaren of door wat anderen ons hebben verteld. Op onbewust niveau dienen ze zich aan en lijken niet te beheersen. Vaak worden deze emoties patronen doordat ze in de loop der jaren zijn geconditioneerd. Dit kunnen zowel positieve (gewenste) patronen zijn, als negatieve (ongewenste) patronen.
De wens om de negatieve patronen in positieve om te zetten, kan met ankeren worden gerealiseerd. Net zoals deze patronen zich hebben gevormd, kunnen deze patronen ook weer worden ‘ontvormd’. Hiervoor is ankeren een heel krachtige techniek.
De techniek van ankeren is verbluffend simpel, maar zeer krachtig. Wanneer iemand een gewenste staat wil bereiken kunnen de volgende stappen worden doorlopen:
1. Kies het gewenste gedrag. Dit kan een emotie zijn of bijvoorbeeld een toestand van ontspanning. Maak vervolgens een keuze voor een unieke wijze van ankeren, zodat het écht alleen voor die situatie geldt. Denk hierbij aan een sensorisch ankers zoals een specifiek geluid, of het ballen van de vuisten.
2. Leef je vervolgens helemaal in in de gewenste situatie. Je kunt je een situatie herinneren of kiezen voor een situatie die je nog niet eerder hebt beleefd. Fantaseer er op los en beleef de situatie alsof je er middenin zit. Wat voel je, wat zie je, wat hoor je, wat ruik of proef je?
3. Zoek het kalibratiepunt, het punt waarop de ervaring het meest intensief is. Dit is het punt waarop je de situatie wilt vastleggen door middel van een sensorisch anker.
4. Leg het kalibratiepunt vast. Raak aan, maak een geluid, concentreer je of maak een bepaalde beweging. Als je niet weet hoe je het gevoel moet vastleggen, denk dan maar aan topsporters die een bepaald ritueel hebben voor de belangrijke wedstrijd.
5. Break state. Nadat je het anker hebt aangebracht (hebt geïntegreerd in je neurologisch systeem), breek je met het hele anker en doe je iets compleet anders. Loop een rondje, drink een glas water en haal diep adem.
6. Test vervolgens het anker door het af te vuren. Als je de knie hebt gebruikt om te ankeren, raak deze plek dan opnieuw aan en ervaar of het anker werkt. Als dit nog niet helemaal werkt, herhaal het ankerproces nogmaals. Naarmate je het anker vaker gebruikt, zal het steeds krachtiger worden. Het wordt dan een patroon, net zoals het ongewenste gedrag in het verleden een patroon was.
Het hele proces van ankeren is in werkelijkheid niet meer dan het conditioneren van gewenst gedrag, net zoals Pavlov deed met zijn hondjes. Door een patroon te creëren kun je oud gedrag uitbannen en gewenst gedrag integreren in je leven.
Een enkel anker zal veel minder krachtiger zijn dan een combinatie van ankers, zeker als deze ankers zijn verdeeld over verschillende waarnemingsgebieden. Door ankers te ‘stapelen’ kun je ze krachtiger maken. Wanneer je tegelijk naar de lucht kijkt (visueel), schreeuwt (auditief) en op je borst trommelt (kinesthetisch) is dit een veel krachtiger anker dan wanneer je slechts naar de lucht kijkt. Het gaat om de uniciteit van de ankers en door die te combineren, maak je een anker sneller uniek en dus krachtiger.
Ankeren is een uiterst effectieve techniek om ongewenst gedrag te veranderen in gewenst gedrag. Zo zijn er binnen NLP talloze krachtige technieken waarmee men gedragsverandering kan bereiken.
Wil je meer leren over ankeren en andere NLP-technieken? Lees dan meer over de opleiding tot Communicatiespecialist of download onderaan deze pagina de gratis proefles.