Leer patronen en processen herkennen die er in elke relatie zijn, maar altijd net weer anders, en hoe je liefdes- én werkrelaties begeleidt.
Marc Huijbregts (53) is getrouwd, heeft 2 volwassen zoons en besloot na een avontuur van zelfonderzoek op z’n 50ste het roer om te gooien. Hij stopte met zijn werk als senior sales professional in de energiesector, volgde de opleiding relatiecoach en startte begin dit jaar een eigen relatiecoachpraktijk. In gesprek met Marc over zijn carrièreswitch en ervaringen met de opleiding Relatiecoach.
“Na mijn studie bedrijfskunde vervulde ik diverse commerciële functies in het bedrijfsleven. De laatste 10 jaar werkte ik in de energiesector. Maar dat werk was ik beu; het paste niet meer bij mij. De passie voor mijn werk ontbrak. Ik ontdekte dat toen ik het vitaliteitprogramma ‘Ontdek je Passie’ van Albert Sonnevelt volgde. Dat was tijdens mijn 2 laatste jaren binnen de energiesector. In diezelfde periode heb ik meer zelfonderzoek gedaan. Zo las ik onder andere veel boeken, volgde een NLP-opleiding en raadpleegde coaches. Op een dag keek ik in de spiegel, was 50, en vroeg me af: wil ik doorgaan óf veranderen. Ik heb de stap gezet en ben weggegaan bij de energiereuzen om mijn passie te volgen: coach worden. Want, tijdens mijn periode van zelfonderzoek kwam ik erachter dat ik een coach in mij heb.”
“Er zijn al heel veel coaches, dus je moet je specialiseren. Ik ontdekte indertijd dat vrienden graag bij mij komen voor een luisterend oor, omdat ik niet oordeel. Een onderwerp wat vaak voorbijkwam was de relatie. Echter, daarover praat je niet snel in de bar of sportkantine. Zodoende kwam ik uiteindelijk uit op relatiecoaching. Daar wilde ik mij in specialiseren.
Ik koos voor Sonnevelt vanwege mijn eerdere ervaring met Albert Sonnevelt en omdat zij de Relatiecoach opleiding in hun pakket hebben. Over de toelating heb ik contact gehad met de docent. Omdat een Basis Coach opleiding óf coachervaring werd gevraagd. Gelukkig had ik het jaar ervoor NLP gestudeerd en eveneens een eigen coachingtraject doorlopen. Met wat extra zelfstudie kon ik vervolgens de opleiding bij Sonnevelt beginnen en daar heb ik geen moment spijt van gehad.”
“Vanaf het begin voelde het als een warm bad! Bij de start werd direct het thema veiligheid aan de orde gesteld en ook hoe je dat overbrengt naar je cliënt(en). Het fijne daarvan was dat ik mij meteen veilig voelde. Ik durfde mij open te stellen; eerlijk te zijn en mee te doen.
Hoe die veiligheid in de praktijk werkt, liet de docent tijdens een proefsessie met een stelletje zien. Het mooie was dat het stel vergat dat wij – de studenten – erbij aanwezig waren. Dankzij de inspanningen van de docent communiceerden zij open en in hun eigen woorden zonder manipulatie. Zo wil ik het ook leren, dacht ik. Dat mensen open en eerlijk – zonder verstoppertje te spelen – hun diepste zielenroerselen aan elkaar vertellen. Het was voor mij de bevestiging: hier zit ik goed. Dat wil ik ook kunnen. Dat was mijn wauw-moment!”
“Ik heb ontzettend veel over mezelf geleerd. Bijvoorbeeld dat kwetsbaarheid een kracht is en geen zwakte.
Wat ook heel leuk was dat ik als assistent-docent aan de opleiding Relatiecoach van begin 2021 heb meegeholpen. Het fijne is dat alle input nu nog beter beklijft. En ook hoeveel meer erin zit! De opleiding reikt je de ingrediënten aan waar je zelf een taart van moet bakken.
Kortom, ik voel me gesteund in de keuze die ik heb gemaakt. Ik ben niet op weg naar energieklanten, maar zit in mijn eigen praktijk met mensen aan tafel die ik begeleid. Bijvoorbeeld bij het inzicht krijgen in patronen, het oplossen van problemen en naar elkaar toegroeien. Dat voelt ontzettend goed. Mijn werk heeft voor mij nu zoveel meer betekenis.”
“Het belangrijkste inzicht is: je moet niet te veel willen doen, maar juist ruimte maken voor de ander. Zorgen dat die zich gehoord voelt. Dat ervaren is voor mensen een hele opluchting.
Dat inzicht betekent dat je jezelf helemaal uit moet zetten, want de spiegel waarin de ander kijkt moet glashelder zijn. Er mag geen filter op zitten. Alleen op die manier kan je een ander begeleiden naar zijn of haar eigen oplossing. Om die spiegel glashelder te houden, is terugkoppeling van de cliënt belangrijk. Vragen hoe die het heeft ervaren en ook als coach regelmatig aan intervisie doen.”
“De opleiding is een deel van mijn leven. Ik ben in januari 2021 een eigen praktijk voor relatiecoaching gestart en die praktijk dat ben ik. Mijn werk als relatiecoach is onderdeel van mijzelf. Vervolgens ben ik naar iedereen nu ook opener. Ik moedig mensen aan te vertellen waarmee zij zitten en neem het gesprek niet over door met voorbeelden of oplossingen te komen. Dat ervaren mensen als zeer plezierig. Ze voelen zich veilig en daardoor zijn de gesprekken ook veel fijner.”
“De opleiding is heel praktisch, want elke lesdag – in totaal 10 – wordt een ander thema behandeld. Daarnaast gaat het uit van je eigen verantwoordelijkheid. Dus je moet zelfredzaam zijn én bereid tot zelfstudie. De aangereikte (theoretische) kennis verder uitdiepen in je eigen tijd door bijvoorbeeld boeken van de literatuurlijst te lezen en intervisieopdrachten te doen. Tot slot is de opleiding van een hoog niveau.”
“De docenten (Loes, Arno en Susanne) heb ik als professioneel ervaren. Zo bieden zij veiligheid waardoor je je open durft te stellen én ze dagen je uit het beste uit jezelf te halen. Ik vond dat erg plezierig en heel stimulerend.”
“Ja, dat zou ik zeker doen. Sterker nog: ik heb één iemand geadviseerd de opleiding te gaan doen. Verder is het fijn als je over wat levenservaring beschikt als je de opleiding wilt doen. Ook moet je niet bang zijn voor zelfreflectie, want dat is belangrijk. Naar jezelf én de groep. En je beseffen wat je taak als relatiecoach is. Want, je cliënt kan jouw sores niet gebruiken. Dus je moet zeker niet bang zijn om in je eigen spiegel te kijken.”