Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
“Die opleiding ben ik gestart, omdat ikzelf begin 2019 met stress en burn-outklachten kampte. Dat was een korte, maar hevige periode. Ik wilde graag mijn eigen klachten beter begrijpen, de signalen herkennen en inzicht krijgen in het herstelproces van een burn-out. Daarnaast wilde ik graag mijn coachvaardigheden vergroten.
Naast deze opleiding volgde ik eveneens de masterclass ‘Ontdek je passie’ bij Albert Sonnevelt. Ik had behoefte aan tips om trouw te zijn aan mijn eigen passie en ook: hoe ik als coach mijn klanten daarover kan bevragen.”
“Heel veel. Zo heb ik nu onder andere meer inzicht in waar stress vandaan komt, wat het fysiek met je doet en wat er in je brein gebeurt. Die theoretische kennis en het delen van veel ervaringen in de groep, voelt voor mij als een grote verrijking.
Maar, dat niet alleen. Het heeft mij ook veel zelfinzicht gegeven. Je werkt tijdens de opleiding juist ook aan jezelf. Onderzoekt waar je vandaan komt en leert herkennen wat persoonlijk je terugkerende patronen zijn. Ik snap nu beter waarom aangeleerd gedrag van vroeger je nu in de weg kan zitten. Ik kreeg dus een spiegel voorgehouden en dat heeft mij veel gebracht. Over wie ik ben, waar ik sta, wat ik wil.
En als coach heb ik geleerd een andere rol te pakken. Voor mij betekent dat: vertragen in het gesprek én niet gaan adviseren. Zodoende stel ik nu heel andere vragen dan voorheen en ook haal ik het tempo uit een coachgesprek.”
“Dat is een samenspel van gebeurtenissen. Toen ik in 2019 tijdelijk uitviel door een burn-out, werd er op mijn werk gereorganiseerd. Mijn functie als HR-beleidsadviseur vitaliteit verviel. Ik besloot de organisatie te verlaten en een andere koers te kiezen.
Ik besefte me: ik heb pakweg nog ruim 10 gelukkige werkjaren. Als ik iets anders wil doen, is nu het moment. Voor mij betekent dat nu: doen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Ofwel: zinvol bezig zijn, zoals ook de vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt goed laat zien. Bezig zijn met je drijfveren, je passie en wat duurzaam is, dat geeft plezier en stemt je positief, is mijn overtuiging. Daardoor neemt je vitaliteit en werkgeluk toe, reduceer je stress en de kans op een burn-out.
Dat het positief werkt, heb ik het afgelopen jaar zelf ervaren en het blijkt ook uit mijn literatuurstudie ‘Geluk werkt, werk aan geluk!’. Dat onderzoek deed ik tijdens de opleiding tot Stress en Burn-out Coach. Het gaat te ver om na dat onderzoek te concluderen dat de focus op (werk)geluk dé oplossing is voor (werk)stress en burn-out, maar: een positief effect heeft het zeker!”
Werkgeluk is de drijfveer van (job)coach en adviseur Karen Bosman én de rode draad in haar nog prille praktijk. Zij werkte 30 jaar als HR-professional en gooide na een korte burn-out in 2019 het roer om. Zo volgde zij onder andere bij Sonnevelt de opleiding tot Stress- en Burn-out coach en startte haar eigen bedrijf: Praktijk voor Werkgeluk in Zaltbommel. “Doen waar je plezier aan beleeft, daar krijg je energie van”, legt Karen uit. “Daardoor neemt je vitaliteit en je (werk)geluk toe en dat werkt ook positief voor je duurzame inzetbaarheid.“ Een gesprek met Karen over onder andere haar drijfveren, het starten van een eigen praktijk en hoe zij die in de toekomst wil vormgeven.
“In mijn praktijk breng ik mijn competenties als coach, adviseur en jobcoach samen en is werkgeluk mijn belangrijkste drijfveer.
Hoe het verder gaat groeien, weet ik niet. Mijn uitdaging is om kleinschalig (en met zelfregie) coaching vorm te geven. Ik wil met eigen regie, kijk en vrijheid werken en samenwerken met partners die mij versterken. Mijn ideale situatie is om mijn coachpraktijk te combineren met een (parttime) baan waarbij ik ook met collega’s samenwerk aan het versterken van werkgeluk.
Dus gaandeweg wil ik mijn mogelijkheden ontdekken en dat zie ik als een cadeautje aan mezelf. Ik geniet van de reis die ik nu maak. Even mijn mandje verder vullen met ideeën, competenties en vaardigheden. Ernaar kijken en zelf ook vertragen en niet in de stress schieten.”
“Ik heb nog geen vastomlijnde plannen. Het is nu: go with the flow. Ik wil doen en blijven doen waar ikzelf blij van word. Vrijheid blijven voelen om keuzes te maken vanuit wat ik wil en niet wat moet.
“Blijf alert op wat je wilt en niet wat je moet. Doe dus waar je blij van wordt, je passie volgen. Maar ook: waar je energie van krijgt.
Ga netwerken en samenwerken. Want wie goed doet, goed ontmoet.
Zorg ook dat je zichtbaar bent. Zo heb ik bewust een werkkamer gehuurd in een verzamelkantoor. Die gebruik ik als coachkamer, maar ook als studeer- en zelfs als ‘hobby’kamer. Zo ontmoet ik spontaan mensen, tijdens bijvoorbeeld de koffie en lunch en zo breid ik eenvoudig mijn netwerk uit. Win-win dus.”