''Vitaal leven zie ik als een gezondheidsbalans waarin je fysiek en mentaal sterk genoeg bent om een tegenslag te trotseren en er bovenop te komen.''
Mijn reis binnen de vitaliteitswereld startte in 1992 als personal trainer. Ik was gefascineerd door het menselijk lichaam en zat op het Atheneum omdat ik medicijnen wilde studeren. Omdat ik anderen wilde helpen, gecombineerd met spanning en actie, viel mijn keuze op de politie. Daarnaast bleef ik personen (en later ook organisaties) coachen en begeleiden op het gebied van het thema vitaliteit. Maar doceren, daar zag ik nog ruimte voor ontwikkeling. Ralph Moorman bracht me in contact met Sonnevelt en dankzij hen beiden kreeg ik de unieke kans om met het docentschap aan de slag te gaan.
Als vakidioot op het gebied van fysieke en mentale vitaliteit, blijf ik hongerig naar informatie rondom deze thema’s. Na verschillende opleidingen en het bestuderen van vakliteratuur, bleef ik deze thema’s fantastisch vinden. Heerlijk om me in de materie vast te bijten en mijn kennis te verbreden. Als docent wordt dat ook van je verwacht. Tijdens de lessen krijg je gelijk feedback of je wel de juiste kennis hebt en dit goed weet over te brengen. Daarnaast heb je collega’s die als mentoren fungeren. Dus van elke les die ik geef, word ook ik wijzer en krijg ik meer zelfinzicht. Fantastisch toch?
Ik ben altijd met mijn gezondheid bezig geweest; hoe ik door voeding, beweging en rustmanagement mijn fysieke en mentale prestaties kon verbeteren. Later leerde ik om mijn energie te managen; aandacht voor je gezondheid naast school, sportschool-werk en sociale leven. Het voelde als topsport maar ik vond balans. En dat is nu nog het geval. Vitaal leven zie ik als een gezondheidsbalans waarin je fysiek en mentaal sterk genoeg bent om een tegenslag te trotseren en er bovenop te komen; terugveren naar het startniveau of een niveau hoger. En deze “healthy way of life” is nooit uit mij gegaan.
In 2009 zag ik een filmpje van Albert Sonnevelt, die iets vertelde over zijn opleidingsinstituut. Hierdoor werd ik enthousiast om naar een open dag te gaan. Daar schreef ik me snel in voor de opleiding “Trainer Hormoonfactor”. Zowel de open dag als de opleiding voelden goed aan; gelijkgestemden die dezelfde passie delen op het gebied van vitaliteitsthema’s. Ik volgde meerdere opleidingen bij Sonnevelt. Het lesmateriaal, de docenten en hun leermethodieken spraken mij erg aan. Je ziet en voelt dat er gewerkt wordt vanuit passie en enthousiasme om anderen te besmetten met het vitaliteitsvirus.
Binnen de vitaliteitswereld zijn dat o.a.: Vitaloog (vitaliteitsadviseur en vitaalcoach samengevoegd), voedingsleer, gewichtsconsulent, mindfulness, trainer hormoonfactor, sportvoedingsadviseur, sportvastcoach, vegan-flexcoach en kettelbell trainer. Verder staan bokscoaching en heartmath-trainer gepland in 2025.
Omdat ik na de middelbare school vrijwel direct naar de politie ben gegaan, staan veel opleidingen en cursussen hiermee in verband (zoals HBO integraal veiligheidskundige). Maar de opleidingen die in verband staan met vitaliteit zijn o.a. lid Mobiele eenheid en lid Arrestatie eenheid.
Ik heb verschillende artikels geschreven voor o.a. politievakbladen die over thema’s gingen op het gebied van vitaliteit. Denk aan gezonde lifestyletips in relatie tot onregelmatige diensten of fysiek zwaar politiewerk en mentaal goed kunnen rusten of afschakelen.