Je kent het misschien wel: opvliegers, nachtelijk zweten, minder energie en moe zijn en - over het algemeen minder merkbaar - botontkalking. Allemaal kenmerken van het proces bij een vrouw dat ook wel de overgang wordt genoemd. Het aankomen en vervolgens lastig kwijt kunnen raken van extra gewicht is ook vaak kenmerkend voor de overgang en is voor veel vrouwen een nachtmerrie.
Gelukkig is dit gevolg grotendeels te beperken door bewust bezig te zijn met je voeding en voldoende te bewegen. Voordat hier verder op wordt ingegaan, zal er eerst een korte uitleg gegeven worden omtrent de relatie tussen de gewichtsproblemen en het hormoon oestrogeen.
Het hormoon oestrogeen is verantwoordelijk voor de veranderingen in het lichaam bij zowel een jong meisje als bij een oudere vrouw. Het zorgt voor de karakteristieke vormen van het lichaam en het bereidt elke maand het baarmoederslijmvlies voor om een bevrucht eitje te ontvangen. Tot aan de overgang zorgen alleen de eierstokken voor productie van deze hormonen. Daarna wordt de aanmaak door onder andere het vetweefsel overgenomen. Het lichaam moet hier een evenwicht in vinden, waardoor het gewicht kan schommelen.
Tijdens de overgang daalt de oestrogeenspiegel, waardoor het vrijkomen van een eitje niet meer zo waarschijnlijk is. Hierbij daalt echter ook de schildklierfunctie waardoor de stofwisseling trager wordt. In plaats van het minderen van de hoeveelheid eten zal een vrouw in de overgang vaak zelfs meer tussendoortjes nemen, doordat de eetlust toeneemt als gevolg van een dalende oestrogeenspiegel. Al deze genoemde omstandigheden bij elkaar, vormen over het algemeen de oorzaak van het feit dat vrouwen in de overgang moeite hebben om op gewicht te blijven.
Er zijn gelukkig een aantal zaken waar je zelf mee aan de gang kunt gaan.
Naast de eerder genoemde aandachtspunten zijn er nog een aantal tips die van pas kunnen komen tijdens de overgang. Vermijd het gebruik van suiker, vermijd het nuttigen van meer dan drie mokken koffie en thee op een dag (kruidenthee is hierbij een uitzondering) en vermijd verder pittig gekruide gerechten, producten van witmeel, conserveringsmiddelen en drink niet meer dan een alcoholische consumptie per dag. De in dit artikel genoemde adviezen werken ook tegen de welbekende opvliegers, dus dat is een mooie bijkomstigheid.
Tijdens de cursus Overgang en voeding 'wandelen' we door een vrouwenleven en krijg je inzicht in het fysieke en emotionele proces voorafgaand aan en tijdens de overgang.
Krijg beter inzicht in de relatie tussen voeding, hormonen en overgang en leer welke voeding bij welke klachten in de overgang helpt.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.