Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Een eerste belangrijke stap om af te vallen, is het stellen van doelen. Dat geeft vaak de motivatie die nodig is om de eerste kilootjes kwijt te raken. Maar om het vol te houden, moeten die doelen wel realistisch zijn. Wat helpt is om te bedenken hoe je je zou voelen als je eenmaal bent afgevallen. Wat verandert er dan? Voor de één gaat het om het kunnen dragen van die broek van vijf jaar geleden, de ander durft zich dan gemakkelijker te bewegen in grote groepen, terwijl de derde zich dan niet meer schaamt om te eten. Het is goed om dergelijke doelstellingen op te schrijven. Deze doelen teruglezen kan helpen om de motivatie om af te vallen steeds vast te blijven houden.
Een makkelijke manier om doelen te stellen is het stellen van een streefgewicht. Zorg dat je dat in stapjes doet. Het is makkelijker om drie dan tien kilo af te vallen. Je kunt altijd na die drie nog een nieuw streefdoel stellen. Door een klein doel te stellen, is de kans dat je je doel haalt groter. En zo’n succeservaring motiveert om door te gaan met afvallen.
Een tweede stap in de motivatie om af te vallen, heeft met beweging te maken. Veel mensen die gaan lijnen pakken het rigoureus aan: een zwaar sportprogramma en een streng dieet. Juist deze mensen houden dat niet lang vol. Dat zware sportprogramma is ook nergens voor nodig. Begin met haalbare beweegprogramma’s. Een half uur bewegen per dag, of zelfs maar een paar dagen per week, maakt al het verschil.
Het is bij veel mensen vooral een kwestie van patroonverandering. Fietsend boodschappen doen in plaats van met de auto, in je pauze een stukje lopen in plaats van in de kantine zitten en op je werk de trap nemen in plaats van de lift.
Met dergelijke kleine aanpassingen in je leef ritme neemt de hoeveelheid beweging al toe. Houd eens bij hoeveel je per dag beweegt, en je zult merken dat dat snel kan oplopen door zulke aanpassingen. Probeer die beweging steeds een beetje op te voeren. Als je dat lukt, zal je ook weer gemotiveerd raken om te blijven bewegen en zo te blijven afvallen.
De grootste valkuil in de motivatie om af te vallen zijn de diëten. Er zijn allerlei extreme diëten te volgen. Geen koolhydraten of juist geen eiwitten bijvoorbeeld. Dergelijke diëten vragen echter veel aanpassing. Toegegeven, je valt er snel door af. De eerste weken zal de motivatie dan ook wel op te brengen zijn. Maar bij veel mensen gaat het al gauw vervelen: alle lekkere dingen moet je laten staan, je moet steeds nadenken over het eten dat je klaarmaakt en bij anderen eten kan bijna niet meer.
Bovendien val je door een dergelijk dieet zo snel af, dat je lichaam dat nooit lang volhoudt. Het lichaam is er nu eenmaal op gebouwd om alles in evenwicht te houden, ook je gewicht. Val je in korte tijd veel af, dan zal je lichaam dat compenseren. Bovendien moet je dan tegen zoveel lekkere dingen nee zeggen dat je dat niet lang volhoudt, en daarna vaak alleen maar meer gaat snoepen. Je raakt dan je motivatie om af te vallen al snel kwijt en de kilo’s vliegen er weer aan.
Daarom is het beter om je eetpatroon kritisch te bekijken en eerst in kleine dingen aanpassen. Dan behoud je de motivatie om af te vallen veel langer. Vervang de ongezonde tussendoortjes door bijvoorbeeld fruit, bak met olijfolie in plaats van boter en eet eens wat meer groente en minder aardappels en vlees. Zorg dat je hebt gegeten voordat je boodschappen doet, zodat je niet teveel lekkers koopt.
Kortom, om de motivatie om af te vallen vast te houden, moet je haalbare doelen stellen en niet opeens je hele leefpatroon drastisch omgooien. Verander met kleine stapjes en kijk wat het effect daarvan is. Het afvallen duurt misschien langer, maar je lichaam zal minder willen compenseren en het effect is blijvender. Bovendien wen je aan die nieuwe leefstijl en kun je het je hele leven blijven volhouden.
Wil jij leren om mensen te helpen hun innerlijke motivatie te vinden voor gedragsverandering? Bekijk dan de opleiding Mental Coach.
Motivatie om af te vallen is moeilijk om vast te houden. ‘Nee dank je, ik sla even over’. Mensen die dat zeggen hebben ergens de motivatie vandaan gehaald om af te vallen. Veel anderen willen wel afvallen, maar kunnen geen ‘nee’ zeggen tegen alle lekkere tussendoortjes. Zij snoepen er op los, terwijl ergens in hun achterhoofd een stemmetje fluistert dat het niet verstandig is. Zo zijn veel mensen met hun gewicht bezig. Geen eenvoudige opgave, zo blijkt. Want aan een dieet beginnen kost vaak al de nodige inspanning, maar de motivatie vast houden om het dieet vol te houden is nog veel moeilijker. Toch zijn er genoeg manieren om die motivatie te verhogen.