Eenzaamheid is een emotie. Het overvalt je opeens en kan ervoor zorgen dat je je knap beroerd voelt. Je mist het contact of je voelt je niet verbonden met anderen of je omgeving. Je voelt je verdrietig, leeg en machteloos. Waarschijnlijk heb je het wel een keer ervaren. Weet je niet hoe je ermee omgaat? Dan kan het je geestelijk en lichamelijk ziek maken. Wees dat voor. In dit artikel enkele manieren om eenzaam zijn te bestrijden.
Waarom je eenzaamheid ervaart, kan allerlei oorzaken hebben. Misschien ben je onlangs gescheiden? Is een dierbare overleden? Ben je verhuisd naar een andere plaats? Ontslagen? Ook een langdurige ziekte, ongewenst single zijn, gepest worden, je schamen voor je uiterlijk, verlegenheid enzovoort kunnen een oorzaak zijn. Kortom, er zijn legio redenen waardoor je je eenzaam kunt voelen. Doorgaans is het een tijdelijke aangelegenheid. Een naar gevoel dat weer overwaait als je bijvoorbeeld beter in je vel zit.
Wil je je eenzame gevoel verjagen? Hieronder een aantal praktische doe-het-zelftips om minder eenzaam te zijn.
Is er onlangs iets (ingrijpends) gebeurt in je leven? Is je relatie voorbij? Ben je misschien papa of mama geworden? Een grote verandering in je leven kan je alleen voelen in de hand werken. Bijvoorbeeld omdat je er niet over kunt praten. Je je onzeker voelt. Teleurgesteld bent, enzovoort. Probeer het te achterhalen. Dan kun je vervolgens stappen zetten om er wat aan te doen.
Schroom niet en praat over je gevoelens van eenzaamheid. Dus, laat die koetjes en kalfjes voor wat ze zijn. Praat open over wat er echt in je omgaat. Dat kan enorm opluchten. Of zoek via internet bijvoorbeeld contact met lotgenoten. Zij snappen exact wat je voelt en kunnen je ook handvatten aanreiken om het te doorbreken. Bijvoorbeeld door eens af te spreken voor een gezamenlijke kop koffie in de buurt. Ook je gevoelens en gedachten opschrijven in een dagboek werkt verhelderend. Na enige tijd geeft het een mooi inkijkje in je zielenroerselen en waarschijnlijk ook waar dat gevoel vandaan komt. Bovendien is een dagboek bijhouden een fijne manier om je hoofd leeg te maken en wat meer rust te krijgen.
Het gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent, kan je opeens overvallen. Vaak is er een aanleiding dat het gevoel triggert. Dat kan een gedachte zijn. Een ervaring of herinnering. Ben je je daarvan bewust? Dan kun je het aanpakken. En trouwens? Realiseer je dat ook anderen wel een keertje eenzaam zijn. Alleen die gedachte kan soms je gevoel van alleen zijn al een stuk minder maken.
Je kunt je wentelen in je eenzaamheidgevoelens, maar dat leidt nergens toe. Alleen maar tot meer triestheid. Ga wat doen en leid jezelf af. Pak de fiets, leen de hond van de buren, trek je sportschoenen aan of doe boodschappen. Kijk om je heen en praat met mensen die je ontmoet. Ontdek dat door andere dingen te doen je alleen voelen naar de achtergrond verdwijnt.
Word lid van een vereniging of doe mee aan activiteiten. Zo kom je geregeld onder de mensen en dat doet je goed. Je deelt dezelfde interesses, leert nieuwe dingen en legt op een ongedwongen manier nieuwe contacten. Of misschien is vrijwilligerswerk iets voor je. Dan help je anderen en dat geeft eveneens een superfijn gevoel.
Ga niet zitten kniezen al je je eenzaam voelt. Neem het heft in eigen handen. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje met mensen die je allemaal kent. Nu en van vroeger. En met wie zou je graag weer in contact komen? Aarzel niet en bel, mail of schrijf. Spreek af voor een kop koffie, lunch of wandeling. Houd het gesprek luchtig en probeer van het gezelschap te genieten.
Ben je je ervan bewust dat eenzaamheid maar een tijdelijke situatie is? Dan kun je jezelf een goed gevoel bezorgen. Bijvoorbeeld door jezelf eens lekker te verwennen. Een ontspannende massage die je muizenissen in je hoofd tot rust brengt. Ga naar de kapper voor een uitgebreide was- en knipbeurt. Of kruip met een lekkere warme deken en kop thee op de bank en kijk naar je favoriete film. Doe gewoon even iets helemaal voor jezelf. Ontspan en geniet ervan. Weet dat er na regen weer zonneschijn komt.
Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om met eenzaamheid te dealen. Denk aan het volgen van cursussen die je assertiviteit, positiviteit en zelfvertrouwen verhogen. Maar ook: je mindset veranderen en goed voor jezelf zorgen. Door regelmatig te bewegen, gezond te eten en van het nu te genieten. Echter, lukt het je niet de negatieve spiraal van je alleen voelen te doorbreken? Aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.
Leer hoe je op deskundige wijze ouderen - en hun naasten - kunt bijstaan in de vraagstukken die zich op hogere leeftijd voordoen.
Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.