Ontdek de basis van voeding en leer over de westerse kijk op voeding.
Verwerf gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam.
Een natuurvoedingsadviseur heeft als uitgangspunt dat de natuur al volmaakt is en het beste past bij de moderne mens. Iemand die alles weet over natuurvoeding en het vak van natuurvoedingsadviseur is Marion Pluimes. Marion is docent van de opleiding Natuurvoedingsadviseur bij Sonnevelt en eigenaar van De Groene Kookacademie. We vragen haar naar de belangrijkste kenmerken van de opleiding die zij voor Sonnevelt verzorgd.
“Veel! In de opleiding van Sonnevelt leer je kiezen voor pure, onbewerkte, eerlijke en biologische voeding die je weer terugbrengt naar de basis van een vitaler, gezonder en duurzamer leven. Zo leer je alle productkennis van natuurvoedingsproducten. Daarnaast behandelen we welk effect voeding heeft op het lichaam. Denk dan aan de spijsvertering, de driegeleding van de plant en reinigen en ontgiften. Iets heel anders, maar ook belangrijk, is dat je leert om te gaan met informatie over voeding in de media. We leren je hoe je die kritisch kunt bekijken; hiervoor volgen we de actualiteiten en bespreken die in de les. Overigens staan aldoor de vijf pijlers van de natuurvoeding centraal: puur, vers, eerlijk, variatie en biologisch.”
“In het lesprogramma zijn kookopdrachten, een workshop, een stagedag en het voedingsadvies opgenomen. De kookopdracht houdt in dat je met een bepaald product een gerecht gaat bereiden. Hiervoor moet je zelf productinformatie verzamelen en een gerecht maken. Zodoende creëren we in de les veel variëteit en zorgen we ervoor dat de groep leert van elkaar. Het onderdeel workshop betekent dat we je leren om op een professionele manier een workshop te verzorgen. Erg belangrijk! Ook loop je een dag stage bij een biologisch, dynamische boerderij. En het vierde onderdeel is het geven van voedingsadvies. Je krijgt een leidraad voor het voeren van een gesprek, dat je uiteindelijk dient weer te geven in een verslag.”
‘’In de opleiding Natuurvoedingsadviseur leg je een stevige basis van kennis en ervaring om voor jou passende keuzes te maken op het gebied van gezonde, volwaardige voeding en als adviseur inspirerende voedingsadviezen te kunnen geven.‘’
- Docent Marion Pluimes
“Het voedingsadvies breng je uit aan een proefcliënt, die je vraagt naar zijn of haar bestaande eetpatroon en ook wat hij of zij wil weten over voeding. Zo kan het zijn dat iemand vertrouwd wil raken met het productaanbod van een natuurvoedingswinkel. Dan vertel je wat de mogelijkheden zijn, waarbij je de voedingspiramide als uitgangspunt neemt. De voedingspiramide is een handig voorlichtingsmiddel waarin alle productengroepen en de aanbevolen hoeveelheden en voedingsstoffen inzichtelijk gemaakt zijn.”
“Dit gebeurt uiteraard in de les, maar ook door middel van het portfolio dat je gaat aanleggen. Verder is er feedback op de thuisopdrachten.”
“Dat is heel verschillend. Er zijn mensen die precies weten wat ze gaan doen en tijdens de opleiding alsnog tot nieuwe inzichten komen. Zij gaan dan iets anders doen met de opgedane kennis dan zij in eerste instantie hadden gedacht. Er vindt onder de studenten een enorme bewustwording plaats. Mensen maken een groei door en ze ervaren letterlijk aan den lijve wat voeding met hen kan doen.”
“De opleiding bij Sonnevelt betekende voor mij niet alleen het vergaren van kennis, maar vooral ook het doormaken van een persoonlijk ontwikkelingsproces.”
- Studente Carlijn Revermann
“De mogelijkheden zijn feitelijk onbeperkt. De kennis die je vergaart, is van toepassing op heel veel beroepen en werkzaamheden. De keuze die je maakt, is bijvoorbeeld afhankelijk van je eigen ondernemingszin. Goed om te weten is dat het vakgebied natuurvoeding nog in ontwikkeling is. Er zijn geen kant-en-klare vacatures voor. Daarom is het zo belangrijk dat je leert om erover te vertellen! Maar om wat mogelijkheden te noemen: je kunt voorlichting gaan geven bij verenigingen, scholen of één-op-één advies uitbrengen. We raden aan om aanvullende opleidingen doen en bijvoorbeeld verder te studeren om Vitaliteitscoach. Er zijn ook studenten die zich vooral richten op het koken met natuurvoeding; zij kiezen dan meestal voor de Groene Kookacademie als vervolgopleiding.”
“Studenten zijn erg hongerig! Niet letterlijk natuurlijk, maar in de zin van hongerig naar informatie. Een groep bestaat uit gelijkgestemden die enthousiast met voeding bezig zijn. Het is bijzonder leuk om de studie als groep te beleven. Er bloeien regelmatig hechte vriendschappen op! Verder doet het mij heel goed dat er steeds een nieuwe groep studenten is die vanuit hun eigen overtuiging het fenomeen natuurvoeding in de wereld gaan uitdragen, omdat deze vorm van voeding goed is voor mens en milieu. Er zijn nog zoveel mensen die er helemaal niets van weten, terwijl het gewoon voeding is. Daar is niets vreemds aan, dus!”
Schrijf je dan in voor de opleiding Natuurvoedingsadviseur die elk voorjaar en najaar van start gaat.
Bron: Tijdschrift voor Coaching en Counseling, september 2024