Is er sprake van psychosomatische klachten? Dan wordt nogal eens gezegd dat het tussen je oren zit. Omdat er geen medische verklaring te vinden is voor de lichamelijke problemen of klachten die je hebt. Het tegendeel is echter waar. Je pijnklachten zijn wel degelijk echt en kunnen een enorme impact op je leven hebben.
Psychosomatisch is een samentrekking van de Griekse woorden psycho en soma. Psycho verwijst naar de psyche ofwel je geest. Daar waar gedachten, gedrag, emoties en sociale invloeden zijn opgeslagen. Soma staat voor lichaam.
Wordt een klacht dus psychosomatisch genoemd? Dan maakt je geest je lichaam ziek. Oftewel: je lichamelijke klachten hebben een psychische oorzaak. Ze worden getriggerd door psychische factoren. Hierdoor heb je bijvoorbeeld geregeld hoofdpijn, last van duizeligheid, rugklachten, oorsuizen, huiduitslag, buikpijn of ernstige vermoeidheid.
Ga je met je (pijn)klachten naar de dokter of specialist? Dan kan er bij medisch onderzoek geen oorzaak worden vastgesteld. De diagnose kan dan zijn dat er sprake is van psychosomatische klachten.
Overigens? Iedereen heeft wel eens last van dergelijke klachten. Heb je een giga drukke dag achter de rug? Waarbij je veel van jezelf hebt gevergd? Dan kun je bij thuiskomt hoofdpijn hebben. Eigenlijk is dat een seintje van je lijf dat je teveel psychische spanning hebt. De hoofdpijn is een teken dat je even wat rustiger aan moet doen.
Zoals bekend is er een nauwe relatie tussen lichaam en geest. Beiden zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu. Zo kun je bijvoorbeeld door fysieke pijn geestelijk niet lekker in je vel zitten en psychische problemen krijgen, zoals een depressie.
Maar, omgekeerd gebeurt ook. Onverwerkte emoties vanwege het verlies van een dierbare, langdurige stress door werkdruk, aanhoudende spanning door relatieproblemen, angsten en trauma’s kunnen je dusdanig uit balans brengen en uiteindelijk een weerslag hebben op je fysieke gezondheid.
Besteed je onvoldoende aandacht aan zaken die in je leven spelen? Luister je niet naar de seintjes die je lichaam je geeft. Blijf je maar doorhollen? Dan kan er een moment komen dat je lichaam de zaken niet meer kan verwerken. Je krijgt te maken met uiteenlopende psychosomatische klachten door overbelasting van je psyche.
Wanneer je psychosomatische klachten hebt, is het goed er niet mee te blijven rondlopen. Immers, je klachten kunnen je dagelijkse functioneren flink beperken, zowel thuis, sociaal als op je werk. Daarbij kunnen je klachten zelfs verergeren.
Bij de aanpak van psychosomatische problemen zijn verschillende behandelopties mogelijk. Het uiteindelijke doel ervan is beter leren omgaan met je klachten. Onder meer door de signalen van je lichaam beter te begrijpen, zodat je er minder hinder van ondervindt in je dagelijks doen en laten. Vaak wordt gekozen voor een combinatie van verschillende behandelmethoden. Daarbij kun je denken aan onder andere:
- Ontspanningsoefeningen: weet je hoe je ontspant? Dan kun je je gedachten en lichaam tot rust brengen. Het positieve effect ervan is onder meer dat je klachten afnemen en/of je er beter mee kunt omgaan.
- Psycholoog: in gesprek met een psycholoog kun je bijvoorbeeld in kaart brengen welke gedachten en reacties je kunt veranderen om beter met je (pijn)klachten om te gaan.
- Cognitieve gedragstherapie: je leert hier de negatieve spiraal te doorbreken die je klachten veroorzaakt. Door er op een andere manier naar te leren kijken en ermee om te gaan.
- Groepstherapie: samen met lotgenoten praten over je psychosomatische klachten. Onder andere de herkenning, erkenning en uitwisseling van ervaringen en tips helpen je beter om te gaan met de klachten.
- Medicatie: er kunnen in sommige situaties ook medicijnen worden voorgeschreven. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een depressie. Dit gebeurt overigens vaak in combinatie met gesprekken met een psycholoog.
Wil je graag meer kennis vergaren over de signalen die je lichaam je geeft? En die seintjes beter leren begrijpen? Bekijk dan de opleiding Lichaamsgericht Coach van Sonnevelt.