In de huidige maatschappij wordt er veel van je verwacht. Technologische ontwikkelingen gaan snel en om alle prikkels en veranderingen te volgen ben je continu volop bezig. De lat ligt hoog en je moet aan allerlei maatstaven voldoen.
Een bepaalde groep mensen is hier extra gevoelig voor. Een groeiend aantal mensen krijgt last van burn-outverschijnselen. Deze verschijnselen worden momenteel niet meer beschouwd als een ziekte, want ze ontstaan bij gezonde mensen die meestal goed hebben gefunctioneerd. Jarenlange overbelasting, de wijze waarop iemand omgaat met die belasting en het karakter van iemand, kunnen bepalend zijn of iemand last krijgt van burn-outverschijnselen.
Als ervaringsdeskundige en iemand die tevens door haar burn-out gekozen heeft voor een carrièreswitch naar massagetherapeute, ben ik er van overtuigd dat ik in mijn nieuwe vak een belangrijke rol kan spelen bij voorkoming ván en ondersteuning in het hersteltraject, tijdens en na burn-out.
Heb je moeite met nee zeggen? Ben je een harde werker? Wil je altijd alles goed doen en worden gewaardeerd? Ben je idealistisch of ambitieus? Wil je altijd meer doen dan kan of altijd alles zelf doen? Ben je plichtgetrouw of heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Als deze eigenschappen je heel bekend voorkomen, dan heb je een verhoogde kans op het ontstaan van een burn-out.
De belangrijkste verschijnselen van een burn-out zijn:
1. het gevoel uitgeput te zijn (en heel vermoeid zijn)
2. een negatief zelfbeeld waardoor iemand zelf niet tevreden is met zijn/haar prestaties
3. een negatieve soms cynische houding. Daarrnaast klachten ontstaan als spierpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid, somberheid, hoofdpijn en moeilijk kunnen ontspannen.
Iemand met een burn-out (verschijnselen) moet de balans in het leven weer helemaal van de basis op gaan bouwen: waar haal ik energie vandaan, wat is goed voor mij, hoe laad ik de figuurlijke accu op? Hoe bewaak ik mijn grenzen ? Weer leren luisteren naar het lichaam en de grenzen die het lichaam aangeeft. Massagetherapie kan hierbij een belangrijke rol spelen. Een massagetherapeut kan je namelijk begeleiden in het meer of beter kunnen ontspannen, het verschil gaan ontdekken in je lichaam tussen spanning en ontspanning, het stimuleren van de afvoer van afvalstoffen die in je lichaam zijn gekomen door de stress, oplossen van spanningsklachten en de bewustwording van het eigen lichaam. Een behandeling bij een massagetherapeut wordt speciaal afgestemd (maatwerk) op jouw klachten en laat je het verband zien tussen je lichamelijke klachten en de onderliggende oorzaken.