Luister jij naar wat je lichaam je vertelt? Herken jij de signalen van je lichaam? Bijvoorbeeld spanning, een zwaar gevoel in je onderbuik, verkrampte spieren of hoofdpijn? Of zit je het merendeel van de tijd toch meer ‘in je hoofd’, zodat je geen echt contact hebt met je lijf. Meer vertrouwen op zeg maar je inwendige TomTom is belangrijk. Het begrijpen en ervaren van hoe een lichaam samenwerkt met de geest draagt namelijk bij aan meer vitaliteit! Je lichaam liegt nooit en is de beste raadgever als je de signalen goed verstaat.
Voel je je vitaal? Dan ben je lichamelijk en geestelijk fit, gezond en in balans. Je zit lekker in je vel, blaakt van de energie, ervaart welbevinden en voelt je gelukkig. Helaas is de realiteit weerbarstig. Tegenwoordig zitten we met z’n allen vaak en veel ‘in ons hoofd’ en zijn minder in contact met ons lichaam.
Je herkent het vast wel. Je hoofd is gevuld met allerlei praktische zaken. Taken, lijstjes, wensen en afspraken. Daarnaast heb je tig overige gedachten. Over gevoerde gesprekken, gemiste kansen, wat er gaat gebeuren en zich in de toekomst nog allemaal kan aandienen. Dat gaat allemaal door je hoofd en kan je aanzetten tot piekeren, herkauwen, analyseren en jezelf bekritiseren.
Tja,… en je denkhoofd stilzetten lukt meestal niet 1, 2, 3. Krijg je er geen grip op dan leidt dat tot chaos, spanningen, stress en gaat uiteindelijk ten koste van je vitaliteit. Daarom is het goed en gezond regelmatig je hoofd leeg te maken. Maar hoe pak je dat nu aan?
Bijgaand manieren om je hoofd leeg te maken en je vitaler te voelen.
Zit je veel in je hoofd? Zorg dan voor rust op de dag. Eet gezond, vers en gevarieerd op vaste tijdstippen en vergeet ook de korte breaks tussendoor niet. Zorg verder voor genoeg slaap zodat je geest en lichaam zich kunnen herstellen. Gun jezelf daarnaast relaxtijd om leuke dingen te doen. Ga wandelen, muziek luisteren, een sauna bezoeken, lanterfanten en sporten. Je geest komt zo tot rust en dat heeft een wisselwerking op je lichaam. Die ontspant en daarbij laad je je batterij weer op.
Wil je mentaal en fysiek in balans zijn en je vitaal voelen? Probeer dan de manier waarop je naar zaken kijkt en erover nadenkt te veranderen. Focus je op de mooie, fijne en aangename zaken in je leven. Bedenk dat gisteren passé is en loop niet vooruit op morgen. Doe dingen als ze zich aandienen en pak het positief op. Zet gewoon je beste beentje voor, want meer kun je niet doen. Kortom, verander je mindset van negatief naar positief. Zie obstakels als uitdagingen en niet als problemen. Je gaat je gaandeweg lichamelijk en geestelijk stukken beter, fijner en vitaler voelen.
Wil je rust in je hoofd én een gezond lichaam? Regelmatig tijd in de buitenlucht doorbrengen helpt. Bijvoorbeeld wandelen in het bos, langs een kabbelend beekje of uitwaaien aan het strand werkt positief voor je geestelijke gezondheid. Binnen een mum van tijd verstomt de mallemolen in je hoofd. Je voelt je vrijer, lichter, positiever en energieker. Heerlijk toch?
Veel in je hoofd zitten betekent ook dat je allerlei zaken opkropt. Dat is ongezond. Het zorgt voor ongezonde spanningen die je gezondheid schaden. En waarom zou je alles opkroppen? Lucht je hart en creëer ruimte in je hoofd. Vertel je vrienden, familie en andere dierbaren wat je bezighoudt. Problemen, ervaringen, innerlijke strijdjes, zorgen enzovoort. Het lucht niet alleen lekker op, maar een andere visie en kijk op zaken helpt ook om dingen in een ander perspectief te zien.
Balans tussen je body en mind kun je ook bereiken door fysiek contact. Bijvoorbeeld door met je partner of je kinderen te knuffelen. Dan komen de gelukshormonen endorfine en oxytocine vrij. Van beiden is bekend dat ze je helpen ontspannen en blijer stemmen. Wat ook supergoed werkt, is een ontspannende massage. Masseren ontspant namelijk je geest en lichaam. Daardoor maak je je hoofd leeg en help je je lichaam te ontspannen. Daardoor worden vervolgens blokkades opgeheven, kan energie weer vrij stromen en kom je weer in balans wat bijdraagt aan je vitaliteit.
Druk in je hoofd zorgt voor spanningen in je lijf. Hierdoor stijgt de adrenalineproductie in je lichaam en zodoende wordt je ademhaling sneller en oppervlakkiger. Wil je meer ontspanning en rust ervaren? Je vitaler voelen? Oefen dan met een lage buikademhaling. Want adem je diep, bewust en rustig in je buik, dan ontspant zowel je lichaam als je geest. Je vermindert immers de adrenalineproductie doordat je het signaal geeft dat er niets aan de hand is.
Vitaal leven en een doel hebben gaan hand in hand. Want, heb je een missie of passie voor iets? Dan heb je een innerlijke drijfveer en bent bevlogen. Je steekt je handen uit de mouwen en komt in actie. Je bent niet bezig met malen en piekkeren over van alles en nog wat. En het fijne van zingeving vinden in je leven is dat het je onder meer positief stemt, energie oplevert, zorgt voor levensvreugde en enorm veel voldoening. Dus, wil je een gezond lichaam en vitaler leven? Ontdek dan wat je leven zinvol maakt.
In onze samenleving bestaat een overwaardering voor de geest. Verstaan wat ons lichaam zegt, zijn we verleerd. Maar wie in staat is goed met zijn gevoel om te gaan is beter opgewassen tegen allerlei uitdagingen en ongemakken die nu eenmaal bij het leven horen. Lichaam en geest moeten hiervoor goed samenwerken. De medische zorg bijvoorbeeld is op reparatie van een lichaam gericht, alsof het een kapotte machine is. De vraag waaróm er in het lichaam iets stuk is gegaan, krijgt vaak geen antwoord. Terwijl stress beroepsziekte nummer een is en meer dan een miljoen Nederlanders depressieve klachten hebben. Gelukkig keert het tij: steeds meer onderzoek richt zich op de effecten van positieve en negatieve gevoelens op allerlei ziekten en hun symptomen. Op deze ontwikkeling sluit de opleiding Lichaamsgericht Coach naadloos aan.
Wil je ook minder ‘in je hoofd’ zitten én weer leren luisteren naar wat je lichaam je vertelt? Bekijk dan de opleiding Lichaamsgericht Coach.