Stress is iets van alledag. Onze huidige maatschappij is zo ingericht dat we allemaal vrijwel dagelijks te maken hebben met enige vorm van stress. Als het niet is in de vorm van werkdruk, dan is het wel in de vorm van prestatiedrang. De vele tweeverdienershuishoudens met kinderen spannen uiteraard de kroon als het gaat om stress; beide ouders claimen het recht op een carrière, maar willen ook een paar kinderen. Wat bezielt iedereen toch om zich zoveel stress op de hals te halen?
Er zijn vele vormen van stress. De meest voorkomende soorten zijn:
• werkstress
• burn-out
• posttraumatische stress
• relatiestress
• infostress
Daarnaast zijn er nog talloze vormen van stress die meer specifiek zijn dan bovenstaande vormen, zoals prestatiestress (vorm van werkstress) of seksstress(vorm van relatiestress). Natuurlijk bestaat voor elke vorm van stress een therapie, maar beter is het om te voorkomen dat je in een stressspiraal terecht komt.
De oorzaken van stress noemen we stressoren. Stressoren zijn ingedeeld volgens een schaalindeling van de psychiaters Holmes en Rahe, van kleine stressoren tot stressoren met de meeste impact op de mens. Het verlies van een partner en een echtscheiding worden beschouwd als de grootste stressoren.
Tegenwoordig wordt stress vooral gerelateerd aan werk. Een hoge werkdruk, slechte sfeer op het werk en een dreigend ontslag zijn voorname factoren die stress in de hand werken. Daarnaast worden steeds hogere, soms zelfs onredelijke eisen gesteld aan werknemers. Bovendien is er altijd werk, zodat deadlines zelden of nooit worden gehaald.
De gevolgen van langdurige stress zijn vaak niet mis te verstaan, zowel lichamelijk als geestelijk. De meest voorkomende symptomen zijn:
• concentratiestoornissen
• slapeloosheid
• angststoornissen en snel geïrriteerd zijn
• vermoeidheid
• hoge bloeddruk
Langdurige stress verergert de klachten. Vaak zijn de eerste symptomen een stijve nek, pijnlijke schouders en hoofdpijn. Wanneer deze klachten langer aanhouden, is het raadzaam om eens na te gaan of deze klachten voortkomen uit stress.
Natuurlijk heeft stress ook een grote invloed op de omgeving. Wanneer iemand door zijn werksituatie niet lekker in zijn vel zit, krijgt de levenspartner meestal de volle laag. Naast werkstress gaat dan ook relatiestress een rol spelen. Beide stressoren wakkeren elkaar aan en voordat je het weet kan een burn-out het gevolg zijn.
In onze huidige maatschappij is stress voorkomen vrijwel onmogelijk. Ieder mens heeft wel op een of andere manier last van stress in zijn/haar leven. Of iemand last heeft van stress is ook afhankelijk van hoe ontvankelijk iemand is voor stress. Er zijn talloze trainingen waar je kunt leren beter met stress om te gaan. Bij dergelijke trainingen leer je een stressdagboek bij te houden, met een cursus timemanagement leer je prioriteiten stellen en bovendien leer je diverse ontspanningsoefeningen.
Aan stress ontkom je niet; iedereen heeft er wel eens last van. De mate waarin je er last van hebt, heb je vaak wel in de hand. Een cursus Omgang met stress maakt inzichtelijk wat je stressoren zijn en hoe je die makkelijker het hoofd kunt bieden. Wanneer je ernstige last hebt van stress, is het wellicht raadzaam een stress en burn-out coach in te schakelen om je individuele situatie onder de loep te nemen.