Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie

Kom jij 19 januari naar onze Open dag? Aanmelden

Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen

Vitaal, het synoniem voor gezond, zowel geestelijk als lichamelijk

Vitaal, wanneer ben je dat? Vitaliteit is een woord dat steeds vaker opduikt in de media, met name in de context van ‘vitale senioren’. Ondanks het feit dat iedereen weet dat het iets met gezondheid te maken heeft, weten maar weinig mensen precies te benoemen wat vitaliteit precies inhoudt.

Vitaal, de essentie van een gelukkig leven

Vitaal is afgeleid van het Latijnse woord Vitalis, dat levenkracht betekent. Vitaliteit betekent dus ‘levenskrachtig’ of ‘levenslustig’. Wanneer iemand vitaal is betekent dat dus dat diegene vol in het leven staat, zich gezond voelt en lekker in zijn/haar vel zit. Maar wanneer ben je vitaal en als je het nog niet bent, hoe word je vitaal?

Een vitaal iemand blijft jong

Langdurig onderzoek onder ouderen die bijzonder vitaal waren voor hun leeftijd, toont aan dat zij allen een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. Zij blijken niet alleen gezond te eten, maar er ook een uitgebreid sociaal leven er op nahouden. Daarnaast blijken ze regelmatig te bewegen en vooral positief in het leven te staan. Kortom, ze zijn actief en voelen zich dus jong!

Wat zijn de geheimen van deze vitale ouderen?

Onderzoek naar de vitaliteit van ouderen toont aan dat zij allen een aantal gemeenschappelijke noemers hebben:
 

  • Het is vrijwel vanzelfsprekend dat je gezonde voeding nodig hebt om op een gezonde manier oud te kunnen worden. Vitale ouderen zorgen daarom dat ze regelmatig eten, niet teveel en voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen. Sommigen geven aan, ter indicatie, dat ze voor 80% vol zitten als ze klaar zijn met eten. Die 80% blijkt een uitstekende maatstaf om wel voldoende te eten, maar zichzelf niet te overeten, zoals tegenwoordig soms normaal lijkt te zijn.
  • Uiteraard zorgen deze ‘krasse knarren’ voor een levensstijl waarbij ze regelmatig bewegen. Ze zorgen dat ze vrijwel elke dag een eindje lopen of fietsen. vitaalSommigen zijn zelfs zo fanatiek dat ze tot op hun 81e nog tweemaal per week gaan tennissen! Toch blijkt dat erg veel bewegen de vitaliteit juist weer tegenwerkt. Een gulden middenweg lijkt hierbij het devies: regelmatige beweging met een middelmatige inspanning.
  • Stress is een voorname factor in het verouderingsproces en heeft een onderschatte invloed op zowel lichaam en geest. Door regelmatig herstelmomenten in te lassen, gecombineerd met een goede nachtrust, zorgen vitale ouderen dat ze gedurende hun leven niet teveel onderhevig zijn geweest aan stress.
  • Vitale ouderen beschikken over het vermogen om positief in het leven te staan. Door luchtig om te gaan met tegenslagen, verminderen zij de stress en daarmee de weerslag die stress heeft op lichaam en geest.
  • Ze beschikken over een zogenaamde peer-group, een aantal personen in hun omgeving waarmee zij zich hecht voelen verbonden, dit kunnen familieleden zijn, maar ook buren en vrienden. Met deze peer-group onderhouden de vitale ouderen dan ook nauwe contacten.
  • Vitale ouderen hebben een missie in het leven. Met deze missie geven zij het leven zin en leven ze met bezieling. Deze missie kan variëren van een hobby waarin iemand helemaal opgaat, tot een politieke carrière van iemand die een bepaald doel nastreeft.

Zo zijn er diverse factoren waardoor deze mensen op wonderbaarlijke wijze tot op hoge leeftijd bijzonder levendig en vitaal zijn. Uiteraard is het van belang deze levensstijl zo vroeg mogelijk in je eigen leven te integreren. Natuurlijk gaat dit niet even makkelijk als je een andere levensstijl bent gewend. Van belang is uiteraard dat je jezelf bewust bent van je gewoontes.

De eerste stap naar een vitaal leven

Een vitaal leven er op nahouden is een vrij abstract begrip als je nagaat dat daarvoor diverse factoren van belang zijn. Een eerste stap naar een vitaal leven is echter snel gezet. Door jezelf bezig te houden met gezondheid en vooral geestelijke gezondheid, ben je al snel op de goede weg. Zorg daarbij dat je investeert in je sociale contacten en haal eens wat vaker je schouders op. Natuurlijk doe je dat niet te pas en te onpas, maar sta erbij stil dat stress een zeer onderschatte pijler is van een ONgezonde levensstijl.

Vitaliteit is een vrij ontastbaar begrip. Toch is het met een beetje kennis en moeite vrij makkelijk eigen te maken. Door duurzaam in jezelf te investeren, gun je jezelf een vitale oude dag. Wie nu investeert, plukt later de vruchten…