Volgens Prof. Compernolle, expert op dit gebied en schrijver van het boek Stress, vriend en vijand, is met name een chronisch slaaptekort de boosdoener voor stress en burn-out. Veel mensen krijgen tegenwoordig onvoldoende nachtrust. De afgelopen 20 jaar is de gemiddelde Nederlander één uur en twintig minuten minder gaan slapen. Wanneer je te weinig tijd neemt om te rusten, loop je een groter risico om ongezonde gewoontes te ontwikkelen.
Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die te weinig slapen vaker depressieve klachten krijgen. Een derde van alle volwassenen in Nederland heeft last van slaapproblemen. Hierdoor komen zij niet toe aan de aanbevolen hoeveelheid van acht uur slaap per nacht.
Wanneer dit het geval is, dan zijn deze ‘wakkere’ nachtbrakers vatbaarder om ongezond gedrag te vertonen, zoals:
Een aantal tips lijken vanzelfsprekend, maar blijken in de praktijk toch moeilijk toe te passen. Kies een van de onderstaande adviezen uit en begin er vandaag nog mee.
Wat veel mensen niet weten is dat ze hun hormonale evenwicht verstoren door een aantal alledaagse gewoontes.
Er is in deze crisistijd genoeg om over te piekeren. In tijden van onzekerheid proberen mensen houvast te vinden in hun hoofd. Dit staat haaks op wat nodig is om ontspannen in slaap te kunnen vallen, want daar is immers overgave voor nodig. Wanneer je wordt overvallen door terugkerende gedachten zou je het volgende moeten doen:
Wil je mensen met slaapproblemen helpen? Dan is de nascholing slaapcoach iets voor jou. Tijdens de opleiding Stress en Burn-out Coach leer je hoe je de balans herstelt tussen stress en rust.
Docent Floris Wouterson leert je - volgens een duidelijke methode - hoe je mensen ‘evidence based’ met hun slaapproblemen helpt.
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.