Reuma is de verzamelnaam voor diverse aandoeningen aan botten, pezen en gewrichten. Ruim 2,3 miljoen mensen (bijna 20%) in Nederland hebben in meer of mindere mate last van reuma. Dagelijks leven ze met pijn en stijfheid. Reuma is niet te genezen, wel zijn er diverse behandelwijzen om de klachten te bestrijden.
Leven met reuma kan een behoorlijke impact hebben op het dagelijks functioneren, zowel professioneel als op persoonlijk vlak. Zelfs het openen van een envelop of een dop van een fles draaien, kan voor een reumapatiënt een pijnlijke en soms zelfs onmogelijke taak zijn. Door het grillige karakter van reuma, kan de ziekte zich de ene dag heftiger manifesteren dan de andere dag. Daardoor is het voor veel mensen met reuma moeilijk een verklaring te geven op hun werk: de ene dag kunnen ze prima functioneren en de andere dag kunnen ze vrijwel niets. Hierdoor verliezen veel reumapatiënten werk en inkomen.
Hieronder staat een overzicht van verschillende vormen van reuma, slechts een kleine greep uit de meer dan honderd varianten. Reuma is niet een ziekte, maar een verzamelnaam voor alle reumatische aandoeningen.
Artritis psoriatica: een ontstekingsreuma die vooral voorkomt bij mensen met de huidaandoening psoriasis. Deze ziekte veroorzaakt huidproblemen en gewrichtsklachten. De mate van problemen verschilt sterk van persoon tot persoon. Bij de een manifesteren de huidklachten zich sterker, bij de ander de gewrichtsklachten.
Artrose: een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen dunner en zachter wordt. De pijn ontstaat geleidelijk en vaak gaat dat gepaard met stijfheid. Later kan de artrose leiden tot een verandering in lichaamshouding, hetgeen ook de nodige klachten met zich mee kan brengen.
Fibromyalgie: letterlijk betekent het ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Het veroorzaakt chronische pijn, stijfheid en vermoeidheid. De oorzaak is van fibromyalgie is onbekend. Omdat de oorzaak moeilijk te identificeren is, is behandeling ook moeilijk. De enige manier om de klachten te verminderen zijn pijnstillers, matige beweging en rust.
Jicht: jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. De oorzaak hiervan is dat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt, waardoor het urinezuur zich ophoopt. Jicht uit zich in eerste instantie in de vorm van aanvallen, waarbij er sprake is van acute gewrichtsontsteking. Bij de meeste mensen gaat de acute aanval over in een chronische ontsteking.
Een reumapatiënt kan terecht bij verschillende behandelaars. Behalve met de reumatoloog krijgt men ook te maken met een reumaverpleegkundige, een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Zij helpen mensen om te gaan met de gevolgen van reuma.
Daarnaast wordt vaak medicatie toegediend. Helaas kunnen reumatische klachten nog niet worden genezen. Wel kunnen de klachten met medicatie worden onderdrukt. Er zijn medicijnen die de ontstekingen remmen, pijnklachten verminderen of die beide effecten hebben. Door snel te starten met medicatie, kan gewrichtsschade worden voorkomen.
Aan reuma kan (voorlopig) niet veel meer worden gedaan dan symptoombestrijding. De pijnlijke klachten hebben een grillig karakter en kunnen voor veel wrijving zorgen tussen werkgever en werknemer. Gelukkig kan de gezondheidszorg met gepaste middelen bijspringen om de klachten zo draaglijk mogelijk te houden. Voor een structurele oplossing voor reumatische klachten is het wachten op wetenschappelijk onderzoek.