De kinderen van tegenwoordig kampen veel met overgewicht. Ze eten ongezond en bewegen te weinig. Door overgewicht lopen kinderen de kans op verschillende ziektes zoals; hart – en vaat ziekten, diabetes type 2 en naar mate ze ouder worden, sommige vormen van kanker, hoge bloeddruk, galziekten en gewrichtsaandoeningen. En wat we ook niet moeten vergeten de psychische en sociale problemen die daar bij komen. Tijd voor verandering.
Een gezonde basis van de dag is drie maaltijden en vier tussendoortjes op vaste momenten van de dag.
Sla geen maaltijden over en eet zo gevarieerd mogelijk zodat het kind voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Eet twee ons groente en twee stuks fruit en eet niet teveel. Sta op tijd op en begin de dag met een rustig ontbijt. Neem producten met veel vezels; volkorenbrood, brinta, müsli, roggebrood enz. Kies magere kaas en worstsoorten zoals 30+ kaas, ham en van zoetbeleg vruchtenhagel of gestampte muisjes.
Tussendoor kan fruit, rauwkost en eventueel een mueslibroodje gegeten worden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken en bijvoorkeur dranken waar niet zoveel kilocalorieën in zitten zoals thee en water. Vruchtensap, frisdrank en yoghurtdrank zijn over het algemeen erg zoet. Een glas per dag hier van is geen probleem maar geef niet meer dan dat. In light dranken zit zoetstof. Teveel zoetstof voor kinderen is niet goed maar twee glazen per dag mag.
Tijdens het maken van de avondmaaltijd is het handig om het kind erbij te betrekken. Laat het zelf wat groente snijden of producten afwegen. Laat zien hoe je een maaltijd maakt. Maak de tafel waar aan gegeten moet worden gezellig en laat je kind daar bij helpen.
Eenmaal aan tafel is het belangrijk om niet lang dan 20 tot 30 minuten te bleven zitten want kinderen hebben niet zoveel geduld. Maak een afspraak dat ze overal een hapje van nemen. Het is tien keer proeven voor dat de smaak wordt geaccepteerd. Wees vooral consequent en maak van het eten geen drama. Als het bord niet helemaal leeg is maar er wel overal van geproefd is, is het goed genoeg.
Dat bewegen belangrijk is weten we allemaal en dat geld ook voor kinderen. Geef het goede voorbeeld en stap op de fiets als de kinderen naar school moeten. Een keer lopen is ook een aanrader. Uiteindelijk leert een kind beter om te gaan in het verkeer en het is nog gezond ook. Door dagelijks een uur te bewegen blijf je kind op een gezond gewicht.
Het dagelijks bewegen bestaat uit, fietsen, lopen, stoeien, voetballen, klimmen, skeeleren enz. Naast het dagelijks bewegen is het goed om twee keer in de week te sporten waarbij het kind intensief beweegt. Samen sporten met andere kinderen is goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Laat je kind niet langer dan twee uur achter de televisie of computer. Meer zitten, betekent ook minder bewegen. Ook heeft televisie invloed op hoe en wat kinderen eten.
Klik hier voor meer informatie over de opleiding Gewichtsconsulent