Oefen je hersenen. Dat is een tip die steeds meer mensen ter harte nemen. Bij het ouder worden is het zeker belangrijk om je hersenen te blijven trainen. Dat voorkomt geheugenverlies en aftakeling van de hersenen. Dit kan symptomen van ziekten als alzheimer en parkinson uitstellen. Maar het gaat daarbij niet alleen om het doen van hersentrainers in de vorm van spelletjes. Je hersenen fit houden kun je op veel meer manieren doen.
Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat de hersenen betrokken zijn bij allerlei taken. Oefen je hersenen daarom niet alleen door geheugenspelletjes. Dan train je weliswaar je geheugen, maar andere delen van je hersenen train je dan niet. Daarom is het goed om ook op andere vlakken je hersenen te oefenen. Oefen je hersenen bijvoorbeeld door het spelen van een muziekinstrument, het houden van uitdagende discussies, het lezen van interessante artikelen en het oplossen van moeilijke puzzels.
Je hersenen soepel en fit houden doe je echter ook op andere manieren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Tijdens de slaap zijn de hersenen druk bezig: ze verwerken de indrukken van de dag, herstellen eventuele schade en maken herinneringen. Het is aangetoond dat mensen die te weinig slapen minder goed dingen kunnen onthouden. Voldoende slaap is dus heel belangrijk om het geheugen in goede conditie te houden.
Ook beweging is heel goed voor de hersenen. Oefen je je hersenen dan met sporten? Misschien niet direct, veel mensen zetten immers hun verstand juist ‘uit’ tijdens sporten. Maar beweging zorgt ervoor dat er extra zuurstof door je bloedvaten stroomt, ook in je hersenen. Daardoor worden afvalstoffen opgeruimd en is er voldoende brandstof om nieuwe hersencellen te maken. Bovendien blijkt zuurstofgebrek, al is het maar heel licht, voor schade in de hersenen te kunnen zorgen.
Wetenschappers hebben dit effect van zuurstof op de hersenen onderzocht. Zo bleek dat ouderen die extra zuurstof inademden beter scoorden op tests. Hoewel het niet heel gezond is om zomaar extra zuurstof in te ademen, laat dit onderzoek wel zien hoe belangrijk het is om zuurstof in de hersenen te krijgen, bijvoorbeeld door extra beweging. Dat hoeft niet per se door zware sporten, het kan ook door wat vaker de trap op en neer te lopen, te wandelen of iedere dag een rondje te fietsen. Dat houdt dus niet alleen het lichaam, maar ook de geest gezond.
Ook gezonde voeding heeft invloed op de hersenen. Net als alle andere weefsels zijn ook de hersenen afhankelijk van de vitaminen, mineralen en eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen. Als we te weinig eten, heeft het lichaam te weinig energie. Lichaamsprocessen die niet direct onmisbaar zijn om te overleven, kunnen daardoor op een laag pitje worden gezet. Dit kan je merken door bijvoorbeeld hoofdpijn, duizeligheid en gebrek aan concentratie (dat is immers het eerst wat je voelt als je te weinig eet!). Teveel alcohol, drugs en tabak zijn juist niet goed voor de hersenen, omdat die daar beschadiging kunnen veroorzaken.
Meer en meer mensen hebben last van informatie-overload, stress en burn-out en zoeken hierin begeleiding. Sonnevelt leidt coaches op die deze mensen kunnen helpen een vitaal leven te leiden. Bekijk hier onze opleidingen.