De Nederlandse overheid stelt voortdurend hogere eisen aan de complementaire gezondheidszorg en daarmee worden ook steeds hogere eisen gesteld aan de opleidingen binnen dit vakgebied. Dit is enerzijds nodig omdat de wetenschappelijke ontwikkelingen voortdurend nieuwe inzichten opleveren, anderzijds wordt van therapeuten verwacht dat zij een gedegen medische basiskennis hebben, om hun cliënten goed te kunnen genezen.
Een opleiding Medische Basiskennis dient om elke therapeut voldoende Westerse medische basiskennis mee te geven, zodat medische klachten ook in een reguliere medische context kunnen worden geplaatst. Na afronding van de opleiding zijn ze dan in staat om in grote lijnen de medische behandeling van patiënten te volgen. Daarnaast is de opleiding in belangrijke mate gericht op de communicatieve vaardigheden van de therapeut ten opzicht van zijn/haar cliënten en met andere artsen, specialisten en genezers.
De opleiding Medische Basiskennis is geschikt voor lichaamsgerichte therapeuten, counselors en coaches en iedereen die meer wil leren over het menselijk lichaam. Daarnaast is de opleiding geschikt voor mensen die willen gaan coachen of therapeut willen worden maar nog geen richting weten te kiezen.
Een opleiding Medische Basiskennis verschilt qua inhoud natuurlijk per aanbieder. In grote lijnen hebben ze alle eenzelfde structuur:
• een module Anatomie
• een module Fysiologie
• een module Pathologie
De opleiding is er op gericht inzichtelijk te maken hoe het menselijk lichaam functioneert. Men krijgt inzicht in de werking van atomen, moleculen, cellen, weefsels, organen en orgaansystemen. Vooral voor natuurgeneeskundigen is het van cruciaal belang dat zij weten hoe het lichaam werkt op moleculair en op celniveau, omdat de behandelingen die zij toepassen daar hun werk doen.
Een opleiding Medische Basiskennis volg je ook omdat het noodzakelijk is om zelfstandig een praktijk te kunnen voeren. Een diploma Medische Basiskennis is daarnaast een eis van verzekeraars om voor vergoeding in aanmerking te komen. Uiteraard wordt deze eis gesteld om zogenaamde ‘wildgroei’ tegen te gaan, zodat niet iedereen zomaar een praktijk kan beginnen en zich ‘arts’ kan noemen. De verzekeraars zijn dan ook verzekerd dat de coach of therapeut in kwestie een gedegen medische achtergrond heeft om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Met een opleiding Medische Basiskennis heb je een solide basis. Met een gedegen kennis van het functioneren van het menselijk lichaam kan je jouw cliënten uitstekend behandelen.