Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Leer contact maken met je eigen lichaam en ontdek hoe je anderen hierin kunt begeleiden.
Stress, iedereen heeft er last van. Maar in welke mate is het afhankelijk van de onderliggende oorzaak waardoor de stress wordt veroorzaakt? Is het de druk van alledag die de stress veroorzaakt? Of ‘creëren’ we onze stress zelf door allerlei repeterende gedachten waardoor we gevangen zitten in ons eigen stress net?
De reacties op, maar ook het ontstaan van stress zijn per persoon heel verschillend. Mensen kunnen last krijgen van lichamelijke, emotionele en verstandelijke klachten, maar ook kunnen er veranderingen optreden in het dagelijkse gedrag. De lichamelijke en emotionele klachten leiden ook vaak tot verstandelijke klachten en gedragsveranderingen.
Het niet kunnen, willen of mogen uiten van gevoelens waardoor de emoties onderdrukt blijven, leidt veelal tot lichamelijke klachten. In onze maatschappij is het niet geaccepteerd om eens hard te schreeuwen over stress of over situaties die ons keer op keer weer belemmeren. Nee, we moeten onze gevoelens en daardoor onze emoties onder controle houden, waardoor keer op keer de uiting van onze emoties wordt onderdrukt.
Iedere keer dat we onze emoties en dus onze gevoelens onderdrukken, neemt de spanning toe en uiteindelijk leidt dit tot overbelasting, waardoor we in een ongewenste situatie terecht komen. De emotionele klachten die dan ontstaan zijn klachten zoals snelle stemmingswisselingen, machteloosheid, lusteloosheid, depressief of een opgejaagd gevoel hebben.
De lichamelijke klachten die ontstaan door het niet kunnen loslaten van de pijn uit bijvoorbeeld het verleden, zijn pijn in de onderrug, een moe en lusteloos gevoel in de ledematen (met name de benen), slapeloosheid en spierpijnen.
Op het moment dat een situatie uit het verleden wordt herkend in ons brein, schieten we direct weer in de stress. In eerste instantie hebben we dat niet in gaten. We herkennen het signaal niet, laat staan dat we het erkennen. We zijn gewend alles op gebied van gevoelens te bagatelliseren. Ons lichaam reageert echter veel sneller dan onze geest.
Mensen denken dat ze rugklachten hebben, maar eigenlijk lijden ze aan stress. En iedere keer als ze wat minder pijn hebben, is er ook een situatie waarin stress een mindere rol speelt. Roep je echter: ‘BOE’, dan reageert het lichaam onmiddellijk.
Je kunt het zien als het rode lampje op het dashboard van je auto. Met het niet herkennen en vervolgens erkennen van de situatie, blijft het rode lampje branden. Maar wij draaien het rode lampje in onze gedachten gewoon uit en onderkennen niet wat de gevolgen daarvan zijn. Sterker nog, we sluiten onze ogen voor de situatie. Het gevolg is dat de motor niet meer draait
of een ander onderdeel van de auto stuk gaat als we niet naar de garage gaan om het probleem te verhelpen.
Zo werkt het ook met ons lichaam, wanneer we niet herkennen en erkennen dat de lichamelijke klachten een reactie zijn op gevoelens die niet geuit mogen worden, emoties die niet getoond worden als gevolg van onze gevoelens.
Het uiteindelijke resultaat is dat ons lichaam, onze moter, uiteindelijk niet meer draait of dat organen in ons lichaam niet meer werken. Oftewel: Stress in Optima Forma!!!