Voor jezelf opkomen in een relatie is cruciaal, anders sneeuw je onder. Een relatie is een band tussen twee personen. Als één van de twee een grote stempel drukt op de relatie, kan dit de relatie sterk belemmeren.
Zodra er een beslissing genomen moet worden, kijk je je partner aan. Die zal het wel weten en beslissen. Dit komt veel voor in relaties. De één is dominanter, waardoor de ander als het ware ondersneeuwt. Dat is jammer, want voor jezelf opkomen in een relatie is belangrijk en draagt bij aan de sterkte van de relatie. Als je niet voor jezelf opkomt, kun je ervaren dat mensen geen aandacht aan je besteden en dit kan zeer frustrerend voor je zijn. Hoe meer je jezelf naar de achtergrond plaatst, hoe meer de ander leidend gedrag vertoont namelijk.
Voor jezelf opkomen in een relatie begint bij jezelf. Je moet op jezelf vertrouwen, voor jezelf opkomen en daarnaar handelen. Je zult dan minder volgend gedrag vertonen. Hierdoor word je minder afhankelijk van de acceptatie van anderen. Bovendien zal je merken dat de ander je meer ruimte biedt.
Vaak komen mensen niet voor zichzelf op in een relatie, omdat ze bang zijn voor een afwijzing. Toch klopt deze redenering niet helemaal. Door jezelf weg te cijferen geef je eigenlijk een afwijzing aan niemand minder dan jezelf. Alsof jouw mening of wil er bij voorbaat al niet toe doet. Op deze manier geef je je eigen macht uit handen en zeg je: ‘jij beslist over mij’. Dit wordt ook wel sub-assertief gedrag genoemd; je maakt je eigen wensen en behoeften niet kenbaar en anderen bepalen wat er gebeurt.
Vaak ontstaat er in jezelf een soort boosheid of negatief zelfbeeld, omdat je niet eerlijk bent. Je zult op deze manier niet bereiken wat je wilt en hebt het idee dat je er niets aan kunt doen. Deze onzekere situatie veroorzaakt stress en kan op de lange duur zelfs resulteren in bijvoorbeeld een burn-out. Doordat conflicten vermeden worden en je alles aan anderen overlaat ontstaan op de lange duur juist botsingen en confrontaties. Als je die vervolgens wederom uit de weg gaat, beland je in een vicieuze cirkel. Dit heeft alles te maken met zelfrespect en eigenwaarde.
Een gebrek aan eigenwaarde kan de oorzaak zijn van veel (relatie)problemen. Het niet ‘nee’ kunnen of durven zeggen is meestal de belangrijkste. Voor jezelf opkomen in een relatie wordt vaak verward met egoïsme. Veel mensen die niet willen dat jij je grenzen stelt, maken hier dan ook handig gebruik van. Door te geloven in jezelf kun je voor jezelf opkomen in een relatie, wat de relatie en ook je partner ten goede zal komen. Deze eigenwaarde zal jezelf de ruimte geven, waardoor je meer voor de relatie kunt betekenen. En vooral ook voor jezelf. Dit geeft rust en meer ruimte voor een gezonde relatie.
Voor jezelf opkomen in een relatie is een must. Een relatie is gezond als beide partijen er voordeel van hebben. Deze win-winrelaties ontstaan eerder als duidelijk is wat de ander wil. En dat kan maar op één manier: als beide partners helder aangeven wat ze willen. Daarom zorgt voor jezelf opkomen in een relatie voor voordelen voor beide partners. In gezonde, fijne relaties gaan partners open met elkaar om en geven elkaar de ruimte. Het evenwicht is eerlijk verdeeld. Het heeft zeker zijn voordelen om interesse te tonen en je partner de ruimte te geven, maar dit moet niet ten koste gaan van jezelf. Pas als je van elkaar weet wat de ander wil, kan je rekening met elkaar houden.
Er is een verschil tussen kritiek geven en assertief zijn. Bij kritiek vertel je wat de ander moet doen. Bij assertiviteit maak je vooral duidelijk wat jij wel en niet wilt, zonder aan de ander voorbij te gaan. Assertiviteit heeft alles te maken met voor jezelf opkomen in een relatie en je rechten. De ander kan dan rekening houden met jouw wensen en andersom natuurlijk ook. Op deze manier kunnen beide partners iets voor elkaar betekenen, wat de relatie ten goede zal komen. Voor jezelf opkomen in een relatie is indirect dus ook positief voor je partner. Want van een goede relatie profiteren beide partijen.
Lijkt het je leuk om patronen en processen te leren herkennen die in iedere relatie aanwezig zijn, maar altijd net weer anders zijn? Bekijk dan onze opleiding Relatiecoach. Als relatiecoach begeleid je zowel liefdesrelaties als werkrelaties.