Bij ons gezin thuis kookte mijn moeder bijna iedere dag. Zij zorgde er voor dat mijn broer en ik gezond en gevarieerd aten. Inmiddels woon ik niet meer thuis en ben ik op mijzelf aangewezen. Mede door mijn opvoeding vind ik gezond en gevarieerd eten belangrijk. Ik probeer regelmatig nieuwe recepten, maar kom soms tot de conclusie dat een recept niet zo gezond is als ik zou willen. Door veel te experimenteren en op internet te speuren naar alternatieven, is het me gelukt om veel recepten gezonder te maken.
www, het grootste kookboek
Met de komst van het internet zijn de mogelijkheden omtrent koken enorm gegroeid. Wie zich afvraagt wat ‘au-bain-marie’ is, hoeft dit maar in te voeren in een zoekmachine en krijgt een lijst met sites waar de uitleg op staat. Wil je weten hoe je het best een biefstuk kan bereiden? Ook deze vraag wordt op verschillende wijzen beantwoord, zelfs door middel van filmpjes van de echte chef-koks. En weet je niet hoe je de zojuist gekochte paprika moet bewaren en hoe lang je die kan bewaren?
Alles staat op het wereldwijdeweb
Het internet kan dus worden gebruikt om verschillende kooktechnieken, bereidingswijzen en productinformatie op te zoeken. En voor recepten ben je niet langer aangewezen op de ouderwetse kookboeken, want het internet staat bol van de recepten. Is je inspiratie op en weet je niks meer te bedenken voor het avondeten? Zoek een receptenwebsite op via de zoekmachine en geef je voorkeuren door (bijvoorbeeld hoe lang je in de keuken wilt staan, hoe het gerecht bereid moet worden of het hoofdingrediënt) De recepten staan er voor het uitkiezen.
Hoe maak je je recept gezonder?
Een recept is al snel gezonder te maken, het vergt enkel wat nadenken en soms ook gewoon uitproberen. De volgende tips kun je alvast gebruiken:
• Vervang ‘gewone’ pasta door volkoren pasta. Deze bevat meer vezels dan de ‘gewone’ pasta en draagt tevens bij aan een goede stoelgang.
• Vet vlees kan vaak worden vervangen door mager vlees. Geeft een recept aan dat er spekreepjes door de stamppot moeten? Deze zijn te vervangen door kalkoenreepjes, een stuk gezonder omdat het minder (verzadigd) vet bevat, wat een rol kan spelen bij hart- en vaatziekten.
• Volgens het voedingscentrum hoort een volwassene 200 gram groente per dag tot zich te nemen. In veel recepten zit niet zo veel groente verwerkt en dat is zonde, want het is een makkelijke manier om vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Die zijn nodig voor onze gezondheid, groei en ontwikkeling. Voeg dus gerust 200 gram groente per persoon toe aan een recept.
Experimenteren met recepten
Ga vooral experimenteren, op die manier zul je ontdekken wat er mogelijk is en dit kun je toepassen tijdens je gehele kookcarrière. Het veranderen van recepten vraagt wat lef, lef om te experimenteren. Soms weet je niet of iets zal werken, maar als het werkt en het een recept gezonder maakt is dat het zeker waard.