Die doelen bereiken lukt echter lang niet iedereen. Hoe kun je zorgen dat je die doelen wel kunt bereiken? Hoe houd je die motivatie vast?
Om je doelen te bereiken heb je allereerst motivatie nodig. Zonder motivatie zal je de gestelde doelen zeker niet bereiken, omdat je dan niet de wil hebt om er eventueel dingen voor op te offeren. Want dat is voor je gevoel bijna altijd zo: om je doelen te bereiken moet je iets opofferen. Dat komt doordat we van nature gemakzuchtig zijn; we hobbelen het liefst door zoals we altijd doen, omdat dat de minste moeite kost.
We kiezen dus de weg van de minste weerstand. Een levensstijl aanpassen is dan moeilijk. Of het nu om roken, drinken, eten of geld uitgeven gaat, we hebben altijd een bepaald patroon. Afwijken van dat patroon kost wilskracht en is vaak moeilijk omdat we dan tegen de roep van ons lichaam in moeten gaan. Dat kun je alleen volhouden als de wilskracht, motivatie er is om dat echt vol te houden. Zorg dus dat je niet alleen goede voornemens hebt, maar ook de motivatie om die doelen te bereiken.
Alleen motivatie is echter niet genoeg om je doelen te bereiken. Die motivatie kan immers snel weer afnemen. Vooral als je alleen extrinsiek gemotiveerd bent, bijvoorbeeld een beloning krijgen van iemand anders als je het volhoudt, is de kans dat je je doelen niet kunt bereiken groot. Intrinsieke motivatie, motivatie van binnenuit, omdat je zelf graag wilt veranderen, maakt de kans van slagen al groter. Ook in dat geval kan de motivatie echter na verloop van tijd wegzakken.
Gelukkig zijn er tips die het makkelijker maken de doelen te bereiken:
Schrijf als je begint met je goede voornemen op waarom je dat gaat doen. Beschrijf je einddoel en knip die eventueel op in kleine stukjes. Schrijf ook op waarom je dat einddoel wil bereiken en hoe je dat gaat doen. Als je even geen motivatie meer hebt, kun je lezen welke doelen je wil bereiken. Dat kan helpen om je motivatie weer sterker te maken.
Niet alleen positief in de zin van dat je gelooft dat jij je doelen bereiken kunt. Wees ook positief in het opschrijven van de doelen en in de motivatie die je daardoor krijgt. Schrijf het resultaat van je doelen bereiken niet op als in wat je niet meer doet, maar juist wat je wel kunt. Bijvoorbeeld bij roken kun je beter zeggen dat je een x aantal kilometers kunt hardlopen in plaats van dat je niet meer kortademig wilt zijn. Je zegt ook niet dat je minder kans wilt op longkanker, maar zeg vooral dat je gezond en langer wilt leven. Bij afvallen kun je bijvoorbeeld beter zeggen dat je dan gezonder bent, in plaats van ‘anders ben ik ongezond’. Niet: ‘minder kans op hartkwalen’, maar: ‘langer gezond’. Daardoor heb je echt een doel om voor te gaan en dat maakt je motivatie ook weer veel groter.
Vertel je omgeving van je goede voornemens en wat je gaat doen om je doelen te bereiken. Houd hen op de hoogte van de voortgang. Als je het goed kunt volhouden, is het heel motiverend dat je daarover aan anderen kunt vertellen en kun je trots op jezelf zijn. Als je moeite hebt om je doelen te bereiken, is het ook goed om dat met anderen te delen. Dat roept vaak schuldgevoel op, waardoor je motivatie om door te zetten groter is. Je wilt immers niet vertellen dat het je niet lukt je doelen te bereiken. Bovendien kan je omgeving je positief motiveren en stimuleren als je het even moeilijk hebt. Mensen om je heen kunnen je wijzen op de doelen die jij wilt bereiken en wat het oplevert als je nog even doorzet.
Vind je het interessant om meer te weten te komen over motiveren, coachen en gezondheid? Wij bieden op al deze vlakken verschillende opleidingen en cursussen aan voor je eigen ontwikkeling of om anderen te helpen.
Goede voornemens heeft vrijwel iedereen op 1 januari, maar hoeveel mensen weten die doelen ook te bereiken? We stellen onszelf, juist met de jaarwisseling, allerlei doelen: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, meer tijd maken voor familie en vrienden, iets nieuws leren, een nieuwe baan zoeken, efficiënter met tijd omgaan, enzovoorts.