In de huidige jachtige tijd is iedereen druk bezig met allerlei verplichtingen, klussen die afmoeten, deadlines waar men rekening mee moet houden, rennen van de ene opdracht naar de andere etc. Het lijkt maar niet op te houden en de motor draait continu door. We hebben allemaal een zeer rekbare ‘to do-lijst’; we moeten toch altijd zoveel doen. Er komt blijkbaar geen eind aan.
Omdat we zoveel moeten, zijn onze gedachten voortdurend bezig om te bedenken wat we nog allemaal moeten doen, hoe we dat moeten gaan doen, wanneer, met wie etc. De gedachtestroom houdt maar niet op. Ons brein maakt overuren. Het tempo ligt vaak extreem hoog. De eisen van de buitenwacht, zoals bijvoorbeeld van je baas, partner, kind(eren) en andere externe partijen, zorgen voor de nodige kopzorgen.
Al deze gebeurtenissen en gedachten kunnen ons zo emotioneel bezighouden, dat we het gevoel krijgen opgebrand te raken. Het voelt soms als een race tegen de klok, vaak wetende dat er morgen weer een dag ligt te wachten met nieuwe ‘eisen’. En dan begint de wedstrijd weer.
Er zullen vast momenten zijn waarin we dan ook verlangen naar meer rust, naar minder stress, minder moeten en we op zoek willen naar een methode om hier beter mee om te kunnen gaan. Een antwoord kan dan gevonden worden in mindfulness.
Mindfulness is sinds een aantal jaren in Nederland in opkomst en leert ons om meer uit te gaan van ons ‘zijn’ en niet van ons ‘doen’. In de ‘doe-modus’ zijn we altijd bezig met zaken die af moeten, dus met de toekomst, maar ook met zaken uit het verleden.
Kortom, op deze manier is onze aandacht niet bij het moment van de dag, bij waar we nu zijn of wat er nu is. Op deze manier missen we ongemerkt een heleboel momenten van ons leven.
Als we met volle aandacht in het hier en nu aanwezig zijn, in de ‘zijn-modus’, kan dit stressreducerend werken. In het ‘nu’, het pure nu, is er namelijk vaak geen stress. Stress wordt meestal veroorzaakt door onze geest die met het verleden of de toekomst (zoals die oneindige to-do lijstjes) bezig is. In het nu worden zaken die op het moment niet van belang zijn ‘weggefilterd’, enkel het moment zelf telt. Mindfulness helpt je genieten van je eten, van de muziek waarnaar je luistert of een gesprek bewust te ervaren. Mindfulness is erg lastig, we zijn geneigd snel te piekeren, waardoor onze gedachten afdwalen van het hier en nu. Door middel van mindfulnesstraining leer je jezelf aan om meer in het heden te leven.
Uiteraard is het niet zo dat we door mindfulness alleen maar in de zijn-modus moeten blijven. We zullen in ons leven moeten blijven plannen, zaken regelen en regelmatig terugblikken naar dingen die in het verleden zijn gebeurd.
Het is echter wel belangrijk dat we onze aandacht bewust kunnen richten op onszelf en onze omgeving en dat vervolgens ook regelmatig doen. Op die manier leren we goed waar te nemen en tevens te luisteren naar signalen die ons lichaam ons geeft.
Op deze manier houden we minder ruimte over voor piekeren. Stressvolle gedachten malen vaak maar door zonder dat het tot een oplossing leidt. Door je te concentreren op alles wat er gebeurt in het nu, wordt de gedachtestroom onderbroken en krijgen de hersenen iets anders te doen.
Mindfulness leert om er echt te zijn tijdens het fietsen, eten en auto poetsen. Elke keer als de gedachten automatisch afdwalen -en dat is heel vaak- brengen we de aandacht op een vriendelijke manier weer terug in het nu, bij wat we doen, voelen en ervaren.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat training in mindfulness positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, hartklachten, maagdarmproblemen, angststoornissen, depressies en slaapproblemen en dat die effecten ook op de lange termijn aanhouden. Ook bij mensen zonder klachten verbetert mindfulness de kwaliteit van leven aanzienlijk.
Conclusie mag dan zeker zijn dat mindfulness zeker bijdraagt aan de stelling dat er in het hier en nu geen (of in ieder geval minder) stress is.