Heeft u ook zo’n moeite om alle communicatiemiddelen bij te houden? Altijd bereikbaar willen zijn heeft ook zijn keerzijde. ‘Ik kom nauwelijks meer aan mezelf toe’, is een veelgehoorde klacht. Heeft u zich wel eens afgevraagd, waarom u op de hele wereld aangesloten wil zijn? Om niets te willen missen? Om er bij te horen? Om uw gedachten te delen? Iedere reden is goed. Totdat u er teveel stress aan overhoudt. En die spanning is het signaal dat u weer terug mag naar een oorspronkelijk evenwicht. Wat heeft u liever; echt contact met tien mensen om u heen of een oppervlakkige verbinding met duizend andere wereldburgers?
U kiest waarschijnlijk voor de eerste optie. De volgende drie tips helpen u om in contact te komen én te blijven.
- Begin met het maken van tijd
Dat lijkt simpel, maar het is tegenwoordig bijna een onmogelijke opgave om per dag een half uur onverdeelde aandacht te hebben voor elkaar. Dat vraagt in het begin veel doorzettingsvermogen van beide partijen om die tijd ook werkelijk te plannen.
- Bedenk vooraf wat voor u de optimale vorm is van contact
Iedereen is anders. De één ervaart pas verbinding als de ander zichtbaar is. De ander wil juist een goed hoorbaar gesprek. De volgende is pas tevreden wanneer er een voelbare aanwezigheid is. Realiseer wel dat uw zintuiglijke voorkeur niet perse hoeft overeen te komen met die van iemand anders.
- Zorg voor fysieke nabijheid
Het lijkt haast een luxe om door iemand liefdevol aangeraakt te worden. Maar het is een levensvoorwaarde. Het is dé mogelijkheid om via aanraking van de ander weer dichter bij uzelf te komen. Door oprecht fysiek contact voelt u zich gesteund, gevoed en gelijkwaardig.