We weten allemaal dat voeding invloed heeft op de gezondheid. Mensen volgen een dieet om af te vallen of omdat ze bijvoorbeeld allergisch zijn voor gluten. Maar dat voeding ook invloed kan hebben op kinderen met ADHD is nog niet zo lang geleden wetenschappelijk aangetoond. Men zei wel eens dat kinderen druk worden van kleurstoffen, conserveringsmiddelen en suiker, maar van deze stoffen is bewezen dat ze geen ADHD veroorzaken, al kunnen ze de symptomen wel verergeren. De oorzaak zit hem vaak juist in hele gewone voedingsmiddelen.
In Nederland is bij meer dan 139.000 kinderen vastgesteld dat zij ADHD hebben. Tienduizenden van hen zijn afhankelijk van medicijnen zoals bijvoorbeeld Ritalin. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dergelijke medicijnen op de lange termijn weinig effect hebben. Bovendien kleven er aan medicijnen vaak vervelende bijwerkingen en werken ze slechts een paar uur. Wat zou je als ouder doen als je de keuze hebt tussen je kind zware medicijnen laten slikken om de symptomen van ADHD te onderdrukken of door middel van een dieet te proberen de oorzaak te achterhalen en de symptomen 24 uur per dag te voorkomen?
Uit promotieonderzoek door mw. L.M.J. Pelsser blijkt, dat het dieet in twee derde van de gevallen leidt tot gedragsverbeteringen die zo groot zijn dat de kinderen na afloop klachtenvrij zijn. Niet alleen verdwijnen concentratiestoornissen en hyperactief gedrag, maar ook andere klachten die vaak bij kinderen met ADHD voorkomen als hoofdpijn, obstipatie, buikpijn, slaapproblemen en overmatig zweten behoren tot het verleden. Kinderen geven aan meer rust in hun hoofd te hebben en gelukkiger te zijn.
Het volgen van het dieet moet echter niet onderschat worden. Het is een streng dieet dat van zowel ouders als kinderen grote discipline vergt. Gedurende de eerste vijf weken mogen alleen voedingsmiddelen worden gebruikt waarvan vast staat dat ze geen ADHD veroorzaken. In dit basisdieet zitten ondermeer rijst(wafels), bepaalde groenten, bouillon en lamsvlees, maar de samenstelling wordt specifiek op ieder kind afgesteld. Als er na vijf weken een duidelijke verbetering in het gedrag is, wordt steeds een voedingsmiddel toegevoegd om na te gaan welk product problemen veroorzaakt. Bij terugval is het laatst toegevoegde voedingsmiddel verdacht. Het kan zijn dat dit definitief van het menu moet verdwijnen. Welk voedingsmiddel het betreft, is voor ieder kind verschillend. Het is ook niet zo dat een kind uiteindelijk bijna niets meer mag eten, gemiddeld zijn het slechts drie tot vijf voedingsmiddelen die de boosdoener zijn.
Omdat ieder kind op meerdere voedingsmiddelen tegelijk reageert en de combinatie per kind verschillend is, moeten ouders niet op eigen houtje gaan experimenteren met het weglaten van voedingsmiddelen. Bovendien is het dieet te belastend en te streng om langdurig te volgen. Een dergelijk dieet moet dus onder speciale begeleiding gevolgd worden.
Wat zou het mooi zijn als de ADHD-kinderen van nu niet met zware medicijnen, maar met een persoonlijk op hen afgestemd dieet kunnen opgroeien tot gelukkige en evenwichtige volwassenen zonder ADHD.