Een opleiding over voeding is een prima basis om mee verder te studeren. Je leert alles over voedingsleer, fysiologie, psychologie, gezondheidskunde, dieetleer, chemie, communicatie en informatica. Daarnaast leer je diëten samenstellen, personen en organisaties adviseren over gezonde voeding en mensen te begeleiden bij het veranderen van hun voedingsgedrag. Ook krijg je krijgt theorielessen over de kwaliteit van voeding en het proces van voedingsverzorging. Maar dan? Ga je met die basisopleiding aan de slag of ga je je verder specialiseren?
Je kunt je gaan verdiepen in diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Je kunt je ook richten op een bepaalde doelgroep, zoals jongeren, ouderen of chronisch zieken. Een andere keuze kan zijn om je blik te verbreden en te kiezen voor een management- of beleidsfunctie. Met een dergelijke functie kun je bijvoorbeeld beleidsmedewerker Gezondheidsvoorlichting worden bij de overheid of een managementfunctie bij het Voedingscentrum bekleden. Er zijn dus vele mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen in het vakgebied van voeding en diëtetiek.
Een specialisatie die zich richt op diabetespatiënten vereist een gedegen kennis van het endocriene systeem van het lichaam. Daarnaast is het essentieel de goede verbanden te kunnen leggen tussen oorzaken en symptomen. Bij de behandeling van diabetes is een goede, gezonde, aan diabetes en aan de individuele patiënt aangepaste voeding, essentieel. Het voornaamste doel van de diëtist is om het glucosegehalte in het bloed binnen de normale grenzen te houden of grote schommelingen van de bloedglucose te voorkomen.
Een diëtist die gespecialiseerd is in hart- en vaatziekten heeft veel zicht op de invloed van voeding op het hart- en vaatstelsel. Hij zal er dan ook nauwlettend op toezien dat zijn cliënten zeer gedoseerd omgaan met vetten, een cholesterolarm dieet volgen en er een gezonde levensstijl op nahouden. De diëtist zal zijn cliënten een gezond dieet voorschrijven op basis van vetarme/vetvrije voeding met veel groenten en fruit. Vaak is een aanvullend bewegingsprogramma noodzakelijk om een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te handhaven.
Een specialisatie die zich richt op jongeren, is met name de laatste jaren populairder geworden. Het groeiende percentage dikke kinderen is zorgwekkend en diëtisten hebben hun handen er aan vol. Een gebrek aan kennis, een groot aanbod aan lekkernijen en veranderingen in het gezinsleven, zijn oorzaken waardoor kinderen steeds zwaarder worden. De kennis over gezonde voeding wordt niet meer door ouders overgebracht op hun kinderen. Bovendien zien zij er ook steeds minder op toe dat hun kroost voldoende lichaamsbeweging krijgt. Voldoende reden om een diëtist of gewichtsconsulent in te schakelen.
Wanneer je besluit je te specialiseren als beleidsmedewerker, heb je een prachtige baan in het verschiet. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als managementmedewerker bij het Voedingscentrum. Je brengt verschillende professionals bijeen met het doel gezonde en duurzame voeding bij de consument te bevorderen. Als voorlichter bij het Ministerie van Volksgezondheid kun je voorlichting geven over voeding en gezondheid of je bent de schakel tussen bedrijfsleven, overheid en consument.
Kortom, een opleiding over voeding biedt een schat aan kansen op de arbeidsmarkt. Met de vele mogelijkheden tot specialisatie ben je vrijwel verzekerd van een veelzijdige baan in een inspirerende omgeving.