Massage is een van de oudste lichamelijke therapievormen die bestaan. Het wordt gedefinieerd als ‘het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging of trilling –manueel of met mechanische hulp- op de zachte weefsels van het lichaam, met of zonder massageolie’. Massage kan informeel en amateuristisch worden uitgevoerd, maar ook gereglementeerd professioneel.
Massage kan vanuit twee verschillende invalshoeken worden uitgevoerd:
Er zijn tientallen verschillende soorten massage. De massagesoorten zijn onder te brengen in twee groepen: de massagenamen die een methodiek aangeven, zoals Shiatsu of Thaise massage, en de massagetechnieken die het doel van de massage aangeven, zoals ontspanningsmassage of erotische massage. Hieronder volgen diverse soorten massage de revue om een goed beeld te schetsen van diverse uiteenlopende massagetechnieken en soorten.
Ontspanningsmassage: deze kalmerende en rustgevende massagevorm is er op gericht de spieren te laten ontspannen, de doorbloeding te stimuleren en de stofwisseling te bevorderen.
Reflexologie: reflexologie of ook wel voetreflexologie stimuleert de reflexpunten op de handen en voeten. Aanhangers van deze massagevorm gaan uit van het verband tussen deze zones en de lichaamsorganen. Deze massagetechniek wordt geacht een helend en stimulerend effect te hebben op het lichaam en energetische blokkades te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.
Tantrische massage: Surya tantra wordt deze vorm binnen tantra genoemd. Deze prikkelende massage is er op gericht de energiestroom tussen verschillende chakra’s te laten opwellen en de lichaamsenergie vrijelijk door het lichaam te laten stromen.
Lomi lomi: deze massagetechniek maakt deel uit van de Ho’oponopono, de Hawaiiaanse geneeskunst. Lomi lomi weerspiegelt de ritmes en bewegingen van de Hawaiiaanse natuur, herstelt de vitaliteit en heeft een diepe werking op het spierstelsel, het zenuwstelsel en de zintuigen. Het is een rustige vorm van massage.
Triggerpointmassage: dit is een relatief jonge massagevorm die behoorlijk in opkomst is. Triggerpointmassage is gebaseerd op jarenlang onderzoek. De filosofie achter deze massagetechniek is dat uitstralende pijn het gevolg is van een myofasciaal triggerpoint. Veel pijnklachten zijn het gevolg van kleine spierknoopjes in overbelaste, geblesseerde spieren.
Biodynamische massage: deze massagetechniek werd ontwikkeld door de Noorse psychologe Gerda Boyesen en is gebaseerd op de Bio-energetica van Alexander Lowen. In de biodynamische therapie wordt er van uitgegaan dat spanning en blokkades in het lichaam worden veroorzaakt door emoties en dat daardoor de lichaamsenergie niet vrij kan doorstromen. Door deze spierblokkades te behandelen door middel van diverse massagetechnieken, kan de behandelde weer in contact komen met zijn/haar basale emoties en deze vrijelijk uiten.
Massagetechnieken zijn er te kust en te keur. Voor elke klacht zijn er diverse massagetechnieken, maar welke techniek wil je leren beheersen. Zorg in ieder geval dat je je goed verdiept in de massagevormen die je aanspreken. Kennis van de achtergronden van een massagetechniek helpt zeker bij het maken van een goede keuze. Het internet voorziet ruimschoots in de informatie over vrijwel alle bekende massagetechnieken.
Tijdens de opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage leer je alles over verschillende massagetechnieken en leer je hoe je clienten met de meest uiteenlopende klachten kunt behandelen.