De diëtist is dé deskundige op het gebied van voeding, gezondheid en ziekte. Met een enorme kennis van al het voedsel dat ons omringt, weet de diëtist exact wat wel en wat niet verantwoord is voor een gezond voedingspatroon. Met een uitgekiend dieet en voldoende beweging weet de diëtist zelfs de meest notoire eters weer op de goede weg te helpen.
Veel diëtisten zijn werkzaam in een zorginstelling, variërend van thuiszorgorganisaties tot verpleeghuizen of ziekenhuizen. Ook kun je werkzaam zijn als diëtist in gespecialiseerde instellingen zoals obesitasklinieken. Soms maakt een diëtist deel uit van een gezondheidscentrum. Daar werkt hij dan samen met bijvoorbeeld een paar huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen.
Een diëtist is echter meer dan iemand die alleen dikke mensen begeleidt. Binnen de diëtetiek bestaan talloze specialisaties. Voor de meest uiteenlopende gezondheidsklachten kan men terecht bij de diëtist, zoals mensen met allergieën of mensen met suikerziekte. Ook mensen die simpelweg hun energiepeil wat willen opkrikken zullen hun weg vinden richting de diëtist.
Een diëtist die is gespecialiseerd in diabetes kent alle ins en outs van suikerziekte en begeleidt zijn cliënten bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Bovendien is er bij diabetespatiënten vrij vaak sprake van overgewicht en zal de diëtist samen met de cliënt een dieet opstellen waarbij gewichtsverlies het uitgangspunt is. Daarvoor wordt vaak een samenwerkingsverband aangegaan met een sportschool of fysiotherapeut, om de strijd aan te gaan met het overgewicht.
Wanneer een diëtist zich puur specialiseert in de behandeling van mensen met specifieke gezondheidsklachten, heeft hij de keus uit zeer veel behandelmethoden. Zo kan hij kiezen voor nutrigenomics, waarbij het verband tussen genen, voeding en gezondheid wordt onderzocht. Aan de hand van een ‘genenpaspoort’, worden de effecten van allerlei voedingsstoffen op het individu in kaart gebracht. Met die gegevens wordt een dieet samengesteld, zodat de cliënt zo min mogelijk last ondervindt van voedselintoleranties.
Daarnaast bestaat er het zuur-basendieet. Dit dieet richt zich op voeding die de zuurgraad van ons lichaam in balans houdt. Door de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam, blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur). Door het eten van verkeerd voedsel kan het lichaam verzuren en dat kan flinke gezondheidsklachten veroorzaken.
Het diëtistenvak is een vak met vele specialismen en vergt een zeer grote kennis van het menselijk lichaam en voeding. Alle soorten diëten hebben een andere benadering van de oorzaak en hun eigen aanpak van het probleem. Het is aan de diëtist te kiezen wat de beste aanpak is.