De darmflora reinigen, de lever ontlasten en het lichaam ontgiften. Het zijn allemaal redenen om te detoxen, om alle gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Steeds meer natuurgenezers benadrukken het belang van detoxen en ook in de moderne medische wetenschap wordt detoxen steeds belangrijker. Maar waarom zou je detoxen? En hoe doe je dat dan?
Detoxen is nodig omdat het lichaam regelmatig bloot wordt gesteld aan gifstoffen. Dat is niet direct een probleem, omdat ons lichaam goed is in detoxen. De lever, nieren en darmen werken samen om alle gifstoffen zo snel mogelijk uit het lichaam te werken. Vooral de lever speelt daarin een sleutelrol. De lever is in staat om gifstoffen die in het bloed terechtkomen, uit het bloed te filteren en onschadelijk te maken. Stoffen die moeilijk onschadelijk te maken zijn, komen via de gal in de dikke darm terecht en worden uitgescheiden. Minder schadelijke stoffen verlaten in onschadelijke vorm het lichaam via de nieren.
Worden de gifstoffen niet goed verwijderd, dan kunnen er ziekteverschijnselen in het lichaam ontstaan. Zo zijn er diverse gifstoffen bekend die het DNA kunnen beïnvloeden en daardoor tumoren kunnen veroorzaken. Van andere stoffen is bekend dat ze een rol spelen bij het doen verouderen van de huid of dat ze invloed hebben op de hersenen. Welke stoffen die effecten hebben, is niet helemaal duidelijk. Boosdoeners die vaak worden aangewezen zijn suikers, overtollige vetten, vullingen in de tanden, alcohol, medicijnen en uitlaatgassen. Zelfs bestanddelen van vaccinaties worden als schadelijke stoffen aangewezen.
Een eerste stap in het detoxen kan het herstellen van de darmflora zijn. Door verkeerde voeding en tekort aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan de juiste vezels en vitaminen en mineralen zou de darmflora in de darmen kunnen veranderen. De bacteriën in de darmen, die nodig zijn voor de voedselvertering en opname van diverse vitaminen, kunnen door de grote hoeveelheid gifstoffen hun werk niet meer goed doen. Een slechte stoelgang is het gevolg, maar ook de productie van schadelijke gassen. De verteringsprocessen verlopen immers niet meer zoals het hoort, waardoor de bacteriën verkeerde stoffen gaan produceren. Herstel van de darmflora kan een goed begin zijn van detoxen. De darmflora speelt namelijk een belangrijke rol bij de uitscheiding van gifstoffen en de opname van onmisbare voedingsstoffen.
Een typisch dieet om te detoxen bevat geen geraffineerde suikers, vlees, cafeïne, brood, alcohol, koemelkproducten en pasta.
In plaats daarvan zijn juist bonen, fruit, geiten- en schapenmelk, noten, pitten en zaden, verse kruiden, honing en groente wel belangrijk. Ook zogenaamde probiotica kunnen helpen de darmflora te verbeteren.
Een andere manier om te detoxen is door middel van watertherapie. Het belangrijkste daarbij is om iedere ochtend bij het opstaan veel water te drinken, zo’n anderhalve liter, om de darmen te reinigen. Deze methode is nooit wetenschappelijk onderzocht, maar volgens velen helpt het om de stoelgang te bevorderen. Pas wel op dat je niet teveel water drinkt, dit kan namelijk leiden tot watervergiftiging. Anderhalve liter kan echter geen kwaad.
Als de darmen eenmaal gereinigd zijn, is het lichaam niet direct volledig ontgift . Detoxen gaat dan ook veel verder, met als belangrijkste doel de gifstoffen uit het lichaam te krijgen. Een manier om dat te doen, is via homeopathie, waar detoxen ook een belangrijke tak is. Daarbij is het detoxen vooral gericht tegen een teveel aan metalen die op allerlei manieren, bijvoorbeeld via vullingen in de kiezen of via gewassen, in ons lichaam terecht komen. Verdunde zware metalen moeten deze metalen onschadelijk maken.
Een andere manier om gifstoffen te verwijderen en het lichaam zijn zelfreinigende functie terug te geven, is door het gebruik van fytotherapie. Detoxen met fytotherapie kan op veel verschillende manieren, aangezien fytotherapie zelf een breed begrip is. Bij fytotherapie wordt gebruik gemaakt van bestanddelen van planten. Zo zijn er diverse planten die erom bekend staan de darmwerking te bevorderen, die de weerstand opbouwen, de stemming verbeteren en allerlei enzymwerkingen stimuleren. Die enzymwerking is van groot belang bij detoxen, omdat er diverse enzymen bij het reinigingsproces in het lichaam betrokken zijn. Plantaardige middelen kunnen bestaan uit verse planten, sap van planten, kruidenpoeder, siroop of in vele andere vormen, verwerkt in pillen, drankjes, voeding en thee.
Een belangrijk onderdeel van detoxen is het aanpassen van het dieet, zoals hierboven al werd beschreven. Daarbij is het niet alleen belangrijk gifstoffen te laten staan, maar ook om voeding te eten die het lichaam juist helpt bij het detoxen. Daarvoor zijn diverse superfoods bekend. Voedingsmiddelen uit de natuur die bijvoorbeeld de lever stimuleren en zo helpen bij het opruimen van schadelijke stoffen.
Detoxen dient echter op een professionele en verantwoorde manier te gebeuren. Ieder mens heeft immers een ander stadium van vervuiling. Dit vraagt om een afgestemde persoonlijke begeleiding door een Detox Coach. Bij de opleiding Detox Coach wordt je opgeleid om cliënten op een verantwoorde manier te begeleiden naar een heldere geest in een schoon lichaam.