Assertief reageren, dat klinkt zo mooi. Je niet laten overrompelen en opkomen voor jezelf met respect voor een ander. Maar lukt het jou? Bijvoorbeeld als iemand in de winkel voordringt? De muziek van de buren je wakker houdt? Of wanneer een vriendin vraagt of je op de hond wilt passen? Assertiever zijn kun je leren. Begin klein en bouw het beetje bij beetje uit. Hieronder enkele adviezen om je assertiviteit te vergroten!
Wil je assertief overkomen? Denk dan niet: ‘Oh, wat zullen ze wel niet van me denken als…’. Want, de kans is dan groot dat je je mond houdt en jezelf achteraf loopt te verbijten. Nee, dat is niet fijn. Gooi liever die schroom van je af. Denk niet in rampscenario’s. Het helpt je beter je gedachten en gevoelens te verwoorden. Of het nu op je werk, in privésituaties of het openbaar is.
Assertiever communiceren? Reageer dan niet in de jij-vorm! Het risico bestaat dat de ander zich bekritiseert voelt of aangevallen. Formuleer liever in de ik-vorm. Niet alleen kun je dan beter je gevoelens uiten, maar eveneens is het voor anderen dan gemakkelijker om zich in jou te verplaatsen. Dus in plaats van: ‘Jij draait je muziek altijd veel te hard…’, zeg je: ‘Ik voel me erg onrustig en niet op m’n gemak als de muziek zo hard staat…’
Ofwel: houd je aan de feiten als je assertiever wilt reageren. Dus focus je puur en alleen op objectieve observaties en draag eventueel positief geformuleerde oplossingen aan. Dat levert veel minder discussies op dan wanneer je meningen en waardeoordelen uitspreekt.
Reageer je assertief? Doe het dan met overtuiging zonder agressief te worden overigens! Straal passie uit en ondersteun dat met de juiste lichaamstaal. Je hebt dan direct de aandacht van de ander. Daarbij heeft het veel meer impact dan wanneer je er bijvoorbeeld als een zoutzak bij staat en mompelend ‘euh’, ‘misschien’, ‘als’ en dergelijke uitbrengt als je iets niet fijn vindt, niet wilt, je dwars zit, je stoort enzovoort.
Geen blad meer voor de mond nemen, kun je leren. Oefen bijvoorbeeld voor de spiegel. Neem een zelfverzekerde houding aan. Sta met beide voeten op de grond. Recht je schouders en kijk de ander - in dit geval jezelf - recht aan. Praat duidelijk en ondersteun wat je zegt met rustige handbewegingen. Zeker weten dat je zo zekerder overkomt en de aandacht krijgt die je wenst. Je kunt zo zelfs bepaalde situaties die je pad kruisen vooraf oefenen zodat je je zelfbewuster voelt als het moment daar is.
Vraagt iemand je iets en schikt het niet? Omdat je geen zin hebt? Geen tijd? Geen geld? Of het niet leuk vindt? Dan heb je vast zoals velen de neiging om niet alleen ‘nee’ te zeggen, maar je ook nader te verklaren. En daarmee maak je het voor jezelf vaak alleen maar moeilijker. Of niet soms? Maar, weet je dat alleen nee-zeggen voldoende en ook assertief communiceren is? Krijg je als wedervraag waarom? Dan kun je alsnog uitleg geven.
Misschien ken je mensen in je omgeving die assertief zijn. Neem eens de tijd om ze van een afstandje te bestuderen. Hoe is hun lichaamshouding? Welke handgebaren maken ze? Wat zijn de woorden die ze gebruiken?
Ga je aan de slag met assertiever communiceren? Begin dan met kleine stapjes en overdoe het niet. Blijf dicht bij wie je echt bent en doe je niet anders voor. Door bijvoorbeeld harder te gaan praten, wilde handgebaren te maken en dergelijke. Dat werkt eerder averechts. Haal vervolgens een paar keer diep adem en ontspan. Je angst ebt dan meestal weg.
En… blijf je het moeilijk vinden om voor jezelf op te komen? Overweeg dan eens een assertiviteitscursus of training te volgen. Zou je zelf mensen willen coachen op dit gebied? Dan is de opleiding Mental Coach iets voor jou. Je leert hoe je mensen kunt coachen om het beste uit zichzelf te halen. Je ervaart hoe je mensen kunt begeleiden die worstelen met bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen of angsten.