Volgens de traditionele Indiase geneeskunde bestaat ieder mensenlichaam uit verschillende energiecentra, ofwel chakra’s. Het woord chakra komt uit het Sanskriet (ook wel Oudindisch genoemd) en betekent wiel of schijf. Chakra’s worden daarom vaak omschreven als draaiende schijven van energie. In de ideale situatie zijn alle chakra’s in je lichaam geopend en allemaal even actief: dan is je lichaam in balans. Helaas is dat meestal niet het geval. Een chakramassage kan dan uitkomst bieden.
De traditionele Indiase geneeskunst leert dat er vele chakra’s in ons lichaam zitten, overal verspreid. Meestal spreekt men echter over de zeven hoofdchakra’s. Deze energiecentra lopen langs je wervelkolom en hebben verschillende namen: het wortelchakra (bij je stuitje), het sacraalchakra (op de onderbuik/-rug), het zonnevlechtchakra (net onder de ribbenkast), het hartchakra (in het midden van de borst), het keelchakra (boven het strottenhoofd), het derde-oogchakra (tussen de wenkbrauwen) en het kruinchakra (boven op het hoofd). Als de energie van een chakra verstoord is, kan dit zich uiten in lichamelijke klachten. Dat kun je dus ook andersom zien: als je last hebt van een bepaald lichaamsdeel, dan is er iets in je energiesysteem uit balans. Heb je bijvoorbeeld last van je maag, dan is mogelijk je zonnevlechtchakra verstoord en pijn in je onderrug kan te maken hebben met je sacraalchakra. Hoewel het bestaan van chakra’s niet wetenschappelijk is bewezen en sommige mensen de term chakra zweverig vinden, kun je chakra’s dus prima op een ‘aardse’ manier benaderen en koppelen aan bepaalde lichaamsdelen en -functies.
Chakra’s worden daarnaast verbonden met emoties en gevoelens. Zo wordt het wortelchakra geassocieerd met stabiliteit en veiligheid: het maakt dat je je thuis voelt en dat je aanwezig bent in het hier en nu. Het sacraalchakra heeft te maken met seksualiteit en emoties. Kun je je op een goede manier uiten, dan zal dit gebied in balans zijn. Het zonnevlechtchakra gaat over wilskracht en zelfvertrouwen. Het hartchakra heeft te maken met liefde (voor jezelf en voor anderen) en je hart volgen. Het keelchakra staat voor communicatie en creativiteit: de manier waarop je jezelf uit. Het derde-oogchakra wordt gekoppeld aan intuïtie en bewustzijn. Het kruinchakra ten slotte, heeft te maken met het openstellen voor ‘het hogere’. Met deze kennis kun je kijken naar de eventuele oorzaak van lichamelijke klachten. Heb je last van je maag, van het zonnevlechtchakra, dan kan het zijn dat je weinig vertrouwen hebt in jezelf. Pijn in je onderrug, in het gebied van het sacraalchakra, kan komen doordat je te weinig in het hier en nu bent. Lichamelijke klachten kunnen je op deze manier veel informatie geven.
Een verstoring in een bepaald chakra heeft altijd consequenties voor het hele chakrasysteem en dus voor je welzijn. Alle chakra’s staan namelijk met elkaar in verbinding; de energie in jouw lichaam stroomt van het ene naar het andere punt. Als een chakra ‘dichtzit’ om een bepaalde reden, dan worden andere chakra’s overactief. Zowel blokkades als overactiviteit kunnen leiden tot problemen en lichamelijke klachten. Het is dus belangrijk dat de energie lekker door je lichaam kan stromen. Hoe je daarvoor zorgt? Dat kan op verschillende manieren. Met een chakrameditatie of met yoga bijvoorbeeld. Ook een massage kan een positieve uitwerking hebben. Er zijn speciale chakramassages die bedoeld zijn om je energiesysteem weer in balans te brengen. Een chakramassage bestaat uit aanraking, afwisselend opwekkend en ontspannend, en uit strijken, kneden en pulsen. Soms worden ook elementen uit reading- en healingmethodes toegepast. Niet alleen heerlijk ontspannend, maar ook nog eens nuttig.
Tijdens een chakramassage zorgt de masseur er namelijk voor dat de energie in je lichaam weer van het ene naar het andere chakrapunt doorstroomt. Eventuele blokkades worden verminderd of opgeheven. Zo laat je spanning los en voel je je vaak meer ‘open’ en vrij. Ook besteedt een chakramasseur extra aandacht aan de plekken waar de energie meer mag stromen, ontspannen of tot leven mag komen. Daarmee krijg je dus ook informatie: welke zaken, gevoelens of emoties hebben jouw aandacht nodig? Misschien blijkt dat je je hart meer kunt openen naar anderen toe (omdat het gebied rondom je hart stijf aanvoelt), dat je meer je stem mag laten horen (omdat je nekspieren gespannen zijn) of dat het goed voor je is om meer op jezelf te vertrouwen (omdat de energie van je zonnevlechtchakra niet lekker stroomt). Een chakramasseur neemt meestal de tijd om deze inzichten en ervaringen met je te bespreken. Een chakramassage brengt je lichaam dus lekker in balans, maar je zult uiteraard zelf aan de slag moeten met de informatie die de massage je geeft. Zo kun je jezelf meer in balans brengen en de energie weer vrijelijk door je lichaam laten stromen.
In de opleiding Integrale Lichaamsmassage worden de chakra’s uitgebreid behandeld. Wil je meer leren over chakra’s los van massage? Neem dan eens een kijkje bij de opleiding Energetisch Therapeut.