Lukt het nog om stil te zitten? Ik bedoel niet met je armen over elkaar, maar om even niets doen. Het valt me op dat iedere zogenaamde ‘pauze’ direct moet worden opgevuld met activiteiten.
Tijdens de pauze van een film of theatervoorstelling wordt direct de smartphone tevoorschijn getoverd. Binnen een fractie van een seconde wordt de status gecheckt van alle dierbare contacten. E-mails, Facebook, Twitter en What’s app vullen de ‘verloren tijd’. Ook iedere ‘break’ van een vergadering of reclameblok op tv is aanleiding om de verbinding met de buitenwereld aan te gaan.
Waar komt dit gedrag toch vandaan? Is het de angst om iets te missen? Of de behoefte om met de hele wereld verbonden te zijn?
In dit artikel geef ik je enkele alternatieven die je kunnen helpen om jezelf te vermaken. Dit kan ook nog steeds zonder smartphone, tablet of laptop. Begrijp me goed, ik ben zelf ook eigenaar van deze moderne communicatieapparaten. Het was een behoorlijke worsteling om een balans te vinden tussen vermaken en vermaakt worden.
De hoeveelheid keuzemogelijkheden is nog nooit zo groot geweest. Door de stortvloed aan informatie word je gedwongen om heel snel keuzes te maken. Maar waar moet je dan tussen kiezen? Uiteindelijk gaat iedere keuze over ‘kort geluk en lange pijn’ of ‘korte pijn en lang geluk’.
Mensen met uitstelgedrag kiezen vaak voor de eerste optie. Een snelle bevrediging geeft direct een goed gevoel. Afleiding is er genoeg: een reep chocolade, een grappige Tweet of een interessant filmpje op Youtube. Op de lange termijn geeft dit echter verlies op verschillende gebieden, zoals gezondheid, tijd en relaties die er werkelijk toe doen.
Iedere dag gebeuren er dingen waar je geen invloed op hebt. Ruim 30% van je tijd gaat daar aan op. Daarom is het van groot belang dat je ’s morgens vroeg je al tijd plant voor de zaken die je werkelijk wil realiseren. Dit zijn de contacten en de gebeurtenissen waar je energie van krijgt. Zodra je merkt dat je weer dreigt te worden opgeslokt door snelle ‘vermaakprikkels’, dan ga je weer terug naar je oorspronkelijke doel van de ochtend.
Besluit ’s morgens om maximaal drie belangrijke taken te vervullen. Kies vooral activiteiten waar je ’s avonds trots op bent dat je ze hebt gedaan, want dan komt er een gelukshormoon vrij. Je hersenen vieren graag een feestje met dopamine.
Het echte geluksgevoel ontstaat wanneer je met al je zintuigen open in het hier en nu bent. Daar is niet zoveel voor nodig. Kijk nu even om je heen. Richt vervolgens je aandacht op iets natuurlijks; een bloem, een dier of een plant. Sta negentig seconden stil bij het wonder dat leven heet. Dan mag je daarna de hele wereld twitteren dat je gelukkig bent.