Stress verminderen met eten? Dat kan. Alles dat wij in ons lichaam stoppen, heeft een effect op het functioneren daarvan. Door middel van de juiste voedingsmiddelen en gewoontes kan je een stress-verlagend dieet samenstellen.
De eerste stap om stress te verminderen met eten is de ‘slechte’ voedingsmiddelen de deur uit doen. Hoog op deze lijst staat alles met een stimulerend stofje. Denk hierbij aan koffie, alcohol en energiedrankjes. Deze ‘hulpmiddelen’ werken goed om je tijdelijk vooruit te helpen door middel van stimulerende bestandsdelen, zoals cafeïne en theo-bromine, maar ze zorgen ook voor een flinke dip later. Bovendien kunnen je hartslag en bloeddruk omhoog gaan bij overmatig gebruik. Weg ermee dus.
Naast de bakken koffie, kan je ook gelijk alle blikjes fris de deur uit doen. Deze blikjes zitten tot de nok toe vol met suiker, waardoor ze veel nutteloze koolhydraten toevoegen aan je dieet. Omdat stress zelf de suikergehaltes in je bloed omhoog jaagt, is het zaak om daar niet nog een schepje bovenop te doen. Doe je dat wel, dan verhoog je je risico op diabetes.
De volgende items op de weggooilijst vallen onder de categorie ‘snel’. Nu is het heel fijn om in gestreste tijden snel een maaltijd op tafel te kunnen zetten, maar fast food en vele kant-en-klare maaltijden zorgen juist dat die stress erger wordt. Het lichaam heeft een gebalanceerd dieet nodig en dat bieden deze maaltijden meestal juist niet. Ze bevatten veel eiwitten, vetten, koolhydraten en zout, maar hebben bijna geen vitaminen en mineralen. Door dit gebrek ga je je sneller moe voelen, wat de stress alleen maar verergert.
Stress verminderen met eten bestaat niet alleen uit het verbannen van slechte gewoontes. Je moet ook goede gewoontes aanleren. De sleutel daarvoor is een gebalanceerd dieet. Door je lichaam optimaal te laten functioneren, ben je beter bestand tegen stress. Stap één is water drinken. Mensen laten zichzelf vaak ongemerkt uitdrogen en maken dit nog erger met koffie. Hierdoor wordt je lusteloos en traag. Probeer een bekertje water per uur te drinken om dit te vermijden.
Bij het avondeten zijn verse groenten absoluut verplicht. Met een lekkere wokmaaltijd krijg je alle benodigde vitaminen en mineralen binnen. Je kunt dit ook op een bijna kant-en-klare manier doen. Koop in de supermarkt een zakje voorgesneden groenten, gooi en het in de pan en wok in het een paar minuten gaar. Een gezonde maaltijd hoeft helemaal niet veel tijd en moeite te kosten. Doe er nog wat vis bij om het nog gezonder te maken. Verschillende vissoorten zoals zalm en makreel bevatte omega vetzuren, die goed voor je hart zijn. In gestreste tijden kan je ook een geheugensteuntje gebruiken. Daarvoor zorgt de choline, dat in menig vissoort zit.
Tussen die middag wil je natuurlijk ook gezond door het leven gaan. Dan is de fruitschaal van groot belang. Via fruit krijg je een breed scala aan vitaminen en mineralen binnen. Pak een appel als een lekker tussendoortje. Yoghurt zal ook heel goed vallen bij lunch of ontbijt. Het bevat onder andere calcium, wat je botten ondersteunt. Bovendien helpt het je darmflora te reguleren, zodat je minder kans loopt dat de stress op je buik slaat. Je kunt de yoghurt combineren met een handjevol muesli en blauwe bessen voor heerlijk gebalanceerd ontbijt.
Naast dit gebalanceerde dieet wil je vast ook wel eens wat snacken. Dat is af en toe, in beperkte mate, niet erg. Zoals menig alcoholreclame zegt: “geniet, maar met mate”. Een handjevol chips zal niet zo snel een groot probleem veroorzaken. Echter, het is heel moeilijk om het bij dat ene handjevol te houden. Daarom is het beter om over te stappen op gezondere snacks, waarvan het niet zoveel uit maakt als je blijft graaien. Koop bijvoorbeeld een lekkere zak ongezouten nootjes. Die zijn een stuk gezonder dan chips omdat ze minder koolhydraten bevatten en meer mineralen. Je kunt er ook magnesium uit putten. Dit stofje houdt je cortisolgehalte laag, waardoor je lichaam minder gestrest voelt. Een ander redelijk gezonde snack is donkere chocolade. Daar zitten een boel ‘geluksstofjes’ in, zodat je even snel een oppepper krijgt. Zorg echter wel dat er meer dan 70% cacao in zit, omdat er in de lagere-gehalte chocolades veel meer suiker en vet zit.
Een gezond en vitaal lichaam: dat staat centraal bij de opleidingen Gezondheidscoaching. Je verwerft kennis over bijvoorbeeld biologisch voedsel, de invloed van hormonen of leven met de seizoenen en leert die toe te passen als zelfstandig adviseur.