Vanaf het moment dat we worden geboren, zijn we volledig afhankelijk van de personen die ons verzorgen. Zonder hen zouden we niet kunnen overleven. Uitgaande van een gezonde ontwikkeling en bedoelingen, vertellen onze verzorgers ons wat we volgens deze verzorgers horen te doen. We leren van jongs af aan dat dit de regels zijn, waaraan we moeten voldoen om veilig te zijn.
Zo leren we al snel dat we moeten fietsen op een fietspad, stoppen bij een rood verkeerslicht en dat je de boodschappen in de winkel eerst moet betalen alvorens te consumeren. Op die manier krijgen we met opgelegde regels te maken. Ook ongeschreven regels spelen in onze opvoeding een belangrijke rol. Denk daarbij aan ’richtlijnen’ als: gedraag je, bemoei je er niet mee, eet fatsoenlijk, doe normaal. Herkent u ze al?
Door je aan de regels te houden kun je in de pas blijven lopen en voldoen aan de eisen in onze maatschappij, het is veilig en wijkt niet af. Daarnaast is dit gedrag maatschappelijk aanvaard. Je hoeft zelf niet na te denken, want de regels zijn er al. Als je weet waar je aan toe bent, is het duidelijk. Door deze duidelijkheid blijven situaties stabiel.
Doordat de regels al bestaan, denk je er gewoonweg niet meer over na. Dat is makkelijk, maar kan je eigen denkproces tegenhouden iets te veranderen aan de regels. Het kan saai en onpersoonlijk worden. Het kan zelfs gebeuren dat je als individu niet meer opvalt. De levensvreugde kan dermate aangetast worden, omdat de automatische piloot aan het werk lijkt te zijn.
Bevordering van ieders creativiteit kan daarentegen vooral vernieuwend en uniek werken. Je kunt in staat zijn iets op een totaal andere manier te benaderen en eventueel te vernieuwen. Met creativiteit sta je vooral open voor nieuwe dingen, beelden en ideeën. Je kunt je gedachten overhoe iets zou kunnen zijn of hoe iets zou komen uit te zien, vrijlaten. Je gaat dan met een totaal eigen inzicht( beleving) invullen hoe je met de regels omgaat.
Creatief zijn is vernieuwend, vergt moed en is uniek. Het is als het ware leven in vrijheid. Vrij zijn van regels. Doen wat je wilt en niet omdat het moet. Je mag zijn wie je bent, zonder enige aanpassing. Het gaat hier niet om wat je doet, maar wie je bent.
Creatieve mensen worden vaak ervaren als rare, gekke mensen. Ze passen immers niet in het straatje waar de mensen ze het liefst willen zien. Het is anders dan normaal, waardoor ze er uiteindelijk alleen voor kunnen komen te staan. Andere mensen staan vaak niet open voor hun ideeen. Als je met iets nieuws komt, is steeds de vraag: mag of kan het wel in de maatschappij? Hierdoor bestaat de kans dat ze niet gezien worden om de kwaliteiten die ze bezitten.
Regeltjes zijn normen van mensen en van maatschappijen. Zonder regels is er geen afgrenzing en kunnen situaties uit de hand lopen. Als mens kun je echter altijd zelf een betekenis geven aan de regeltjes. Dit is de waarde van ieder afzonderlijk mens. Als je waarde niet overeenkomt met de regeltjes en je wilt iets wat nog niet bestaat of iets bestaands op een andere manier, ontstaat creativiteit. Ook in een wereld met regeltjes kun je echter vrij zijn bij de regeltjes, zolang je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt. Volgens de regeltjes leven of je creativiteit ten volle benutten, het is maar waar jij jezelf als mens prettig bij voelt.