Kent u de mensen die zeggen: “Vroeger kon ik alles eten wat ik wilde en werd ik niet dik. Nu moet ik opeens rekening houden met wat ik eet!” of “Ik heb al jaren hetzelfde gewicht, maar toch word ik dikker rond mijn middel!”. Of nog een andere: “Ik eet al jaren hetzelfde, maar nu kom ik opeens aan!”.
Wat mensen zich meestal niet realiseren, of geen kennis van hebben, is dat met het toenemen van de leeftijd de stofwisseling in het lichaam trager wordt. Vanaf de leeftijd van ongeveer dertig jaar, neemt het totale vetgehalte van het lichaam toe, terwijl de spiermassa afneemt. Het is een natuurlijk proces dat zowel bij mannen als vrouwen plaats vindt.
Waarom hoopt het vet zich op rond de middel? De stofwisseling van het lichaam neemt met het toenemen van de leeftijd af, dus het lichaam verbrandt minder calorieën. Maar als de hoeveelheid eten (calorieën) die wordt ingenomen hetzelfde blijft, zal het overschot dat niet verbruikt wordt voor verbranding worden opgeslagen als vet. De hormonale verandering in ons lichaam door de leeftijd zorgt er ook nog eens voor dat het vet wordt opgeslagen rond de buikstreek.
Een andere oorzaak is dat we met het toenemen van de leeftijd meestal minder bewegen. Dat zal niet voor iedereen gelden, maar over het algemeen neemt ons werk en het sociale leven een steeds grotere plaats in in ons leven, waardoor er minder tijd overblijft voor sporten.
Bij mannen vindt er zo na hun 40ste een afname plaats van het hormoon testosteron en bij vrouwen speelt tijdens de overgang de afname van het hormoon oestrogeen een rol.
Testosteron en oestrogeen spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling. Bij het afnemen van het hormoon testosteron of oestrogeen, neemt het vetpercentage toe en de spiermassa af. Dit hormonale proces zorgt ervoor dat het vet dat ontstaat zich ophoopt rond de buikstreek. Dus er kunnen plots vetrolletjes rond de middel ontstaan en het verliezen van die extra vetrolletjes kost veel moeite, omdat de stofwisseling trager is geworden.
Heeft het toenemen van het buikvet gevolgen voor ons? Ja, dat kan. Het buikvet geeft vrije vetzuren af aan de lever en dit kan leiden, samen met hormonale processen, tot gezondheidsklachten als verhoogd cholesterolgehalte en/of bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.
Eén van de belangrijkste dingen om buikvet te verliezen of tegen te gaan is beweging. Ga meer bewegen, anders bewegen. Een andere oplossing is om krachttraining te gaan doen. Spiermassa neemt toe, waardoor je meer calorieën verbrand, met als gevolg dat de gewichtstoename stopt of afneemt.
Daarnaast is het ook belangrijk om niet teveel calorieën binnen te krijgen en gezonde voeding te nemen. Dit geldt ook voor mensen die mager zijn of een gezond gewicht hebben, maar te veel buikvet.
Voor gezonde voeding, berekening van caloriehoeveelheid, meting van vetgehalte en beweging kan een gewichtsconsultente een op maat gemaakt advies geven.