Gezond eten is in! De kookworkshops vliegen je om de oren en tv-koks buitelen over elkaar in hun strijd om de gezondste recepten. Gezond eten is aan een grote opmars begonnen. Steeds meer mensen zien in dat de welvaartsziekten op de loer liggen en willen daaraan niet ten prooi vallen, al was het maar preventief. Maar wat is precies gezond eten? Als het groen is? Als er veel vitamine C in zit? Welke producten kun je het best eten en drinken als je gezond wilt blijven?
Natuurlijk is het van belang om gematigd en gevarieerd te eten. Vroeger zei men dat het lichaam met een uitgebalanceerd dieet alle voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te zijn. Helaas wordt het steeds moeilijker alle benodigde voedingsstoffen uit voedsel te halen. Door de verschraling van landbouwgronden en het gebruik van insecticiden, nemen de voedingsstoffen in groenten en fruit en granen steeds verder af en zijn ze geen toereikende vitaminen- en mineralenbron meer zoals vroeger.
Om er toch een gezonde levensstijl op na te kunnen houden, wenden steeds meer mensen zich tot de zogenaamde superfoods. Dit zijn voedingsbronnen met een buitengewone hoeveelheid nutriënten. Superfoods bevatten niet twee of drie eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid, maar wel twaalf of meer! Het bijzondere van deze voeding is dat ze enorme hoeveelheden vitamines, mineralen en anti-oxidanten bevatten. Meestal zijn deze producten afkomstig uit de biologische teelt.
Er zijn veel soorten superfoods, veelal met een exotische herkomst. Ze zijn verkrijgbaar via webshops en biologische winkels. Enkele voorbeelden van superfoods:
Açaí: een kleine donkerblauwe tot paarse vrucht, die inheems is in Brazilië, Peru en Suriname. De bessen zijn ongeveer 2,5 centimeter in doorsnee en groeien in trossen aan de Açaí-palm. Na rauwe cacao is Açaí de nummer twee als het gaat om de grootste concentratie van anti-oxidanten in de wereld. Bovendien bevatten de bessen ook nog grote hoeveelheden vitaminen en mineralen, zoals vitamine B1, B2, B3 en vitamine C, fosfor, calcium en kalium.
Camu Camu: er bestaat geen voedsel op aarde met zulke hoge concentraties vitamine C. De bessen groeien in Brazilië en bevatten per bes zo’n 30 maal zoveel vitamine C als een sinaasappel. Daarnaast zijn de bessen een uitstekende bron van bèta-caroteen, ijzer, calcium en kalium.
Goji-bessen: Goji-bessen vervullen een voorname rol in de Chinese geneeskunde. De Goji-bes wordt al meer dan 5000 jaar verbouwd door Chinezen, Mongolen en Tibetanen, vanwege zijn exceptionele nutritionele waarde. De Chinezen geloven er sterk in dat de bes levensverlengende eigenschappen bezit. Goji-bessen bevatten meer dan 20 verschillende mineralen en maar liefst 18 aminozuren. Ze zijn rijk aan onder andere zink, ijzer, calcium, germanium, selenium en fosfor.
Chlorella: chlorella is een eencellige zoetwateralg en is zeer rijk aan vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Chlorella ondersteunt de stofwisseling, versterkt het immuunsysteem en helpt beschadigde zenuwcellen te herstellen. Omdat chlorella voor 60% uit eiwitten bestaat is het een uitstekend geschikt voor mensen met een proteïnetekort. Het bijzondere van chlorella is de Chlorella Growth Factor (CGF). Chlorella verviervoudigt zichzelf elke 20 minuten. Het heeft dan ook een enorm helende inwerking op het menselijk lichaam, wanneer het aankomt op het ontgiften van onder andere de lever.
Gevarieerd eten is niet altijd voldoende voor een gezonde levensstijl. Verschralende landbouwgronden leveren niet meer de minimale hoeveelheden voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Voor écht gezonde voedingsmiddelen moeten we ons wenden tot biologische voeding of tot de echte superfoods. Met enorme hoeveelheden echte vitamines en mineralen kunnen ze ons net even een boost geven bij bijvoorbeeld het herstel na een ziekte.
Leer alles over gezonde, pure voeding in de opleiding Natuurvoedingsadviseur of de opleiding Trainer Hormoonfactor, waarbij meer wordt ingegeaan op de invloed van gezonde voeding op de hormoonbalans in het lichaam