Als je stiekem eet, zorg je ervoor dat je tijdens het eten alleen bent. Je wilt niet dat iemand anders je ziet eten. Ook zorg je er meestel voor dat de lege verpakkingen na afloop niet in het zicht blijven liggen. Lege wikkels of zakjes verdwijnen tussen de voering van de bank of helemaal onderin de vuilnisbak. Op deze manier is het ‘bewijs’ verdwenen voor anderen en word je ook zelf niet geconfronteerd met de lege verpakking.
Eten kan op de korte termijn een gevoel van rust geven. Bij bijvoorbeeld stress, verdriet of eenzaamheid, kan eten er voor zorgen dat je even niets meer voelt, je hoeft even niet na te denken. Stiekem eten veronderstelt een veroordeling van je eigen gedrag. Je eet omdat dit een soort rust geeft, maar je doet dit stiekem omdat je het gevoel hebt dat het niet mag. Je denkt dat anderen je zullen veroordelen omdat je eet. Zelf vind je ook dat het niet goed is.
Bij stiekem eten, eet je meestal gedachteloos en ook snel. Zo is het eten op voordat een ander het ziet of je jezelf ‘betrapt’ tijdens het eten. Hierdoor is er van genieten tijdens het eten vaak helemaal geen sprake. Je proeft niet echt wat je eet, enkel de handeling van eten geeft rust. Naderhand voel je je vaak schuldig. Je hebt voor je gevoel iets gedaan wat eigenlijk niet mag. Je schaamt je voor je eigen gedrag. Het stiekeme eten heeft een negatief effect op je zelfbeeld. Je voelt een gebrek aan discipline en je weet diep van binnen dat deze manier van eten niets oplost op de lange termijn. Toch verval je telkens in dit gedrag van stiekem eten, maar waarom?
Het stoppen met deze vaak langdurige gewoonte van stiekem eten is best moeilijk. Goede voornemens om dit niet meer te doen stranden vaak in een volgend moment van stiekem eten en de daarbij horende negatieve gevoelens over jezelf na afloop. Maar als je echt wil stoppen met stiekem eten, dan kan dat!
Ga voor jezelf na waar de drang om te eten vandaan komt. Wat voel je voordat je stiekem gaat eten. Houd een dagboekje bij over de momenten dat je stiekem eet en leg daarbij de situatie vast als je stiekem gaat eten. Noteer vooral ook je gevoel voor, tijdens en na het eten. Als je door het bijhouden van het dagboekje, inzicht hebt in je eigen motieven en aanleiding tot eten, kun je andere keuzes te maken.
Probeer de gewoonte van stiekem eten te doorbreken en in plaats daarvan aan de slag te gaan met de aanleiding hiervan. Wat voel je als je stiekem wilt gaan eten en waarom? Ga na wat stiekem eten je oplevert, dit zal mogelijk confronterend zijn. Maar als je hierbij eerlijk bent tegenover jezelf, dan kun je hier ook echt verder mee. Bepaal dan of je bereid bent dingen op een andere manier te bekijken.
Door het bijhouden van een dagboek leer je ‘risicomomenten’ om stiekem te gaan eten herkennen. Naast het aanpakken van de aanleiding van stiekem eten kun je jezelf voorbereiden door van te voren alternatieve plannen te maken. Activiteiten die je afleiding geven en je door het moeilijke moment heen helpen zonder eten. Op deze manier kun je de gewoonte van stiekem eten doorbreken.
Je hoeft je probleem van stiekem eten niet alleen op te lossen. Het is goed om je probleem met eten te bespreken met iemand die je vertrouwt. Ook kun je altijd voor advies een afspraak maken met je huisarts, deze kan je, als dat nodig is, doorverwijzen naar een specialist om je te begeleiden.