Eten met kinderen is voor veel ouders een onderwerp dat de nodige emoties oproept. Kinderen die bepaalde voeding structureel weigeren, eten waarmee gegooid wordt of heimelijk aan de onderkant van de tafel wordt gesmeerd. Het is een heikel onderwerp voor veel ouders. Sommige ouders drijft het werkelijk tot waanzin dat hun kinderen zulke slechte eters zijn. Vaak eindigen maaltijden in een drama waarbij het kind met voedsel begint te gooien en de ouders wanhopig terugsmijten met krachttermen.
Natuurlijk bestaan er geen universele sluitende oplossing en voor deze problemen. Elk gezin heeft natuurlijk een eigen cultuurtje en eigen tafelgewoonten. Bovendien zal elk kind anders reageren op het bord met eten dat hij of zij krijgt voorgeschoteld. De onderstaande tips zijn dan ook geen ‘Gouden Regels der Tafeletiketten’, maar suggesties voor een iets aangenamer samenzijn aan tafel. De grote vraag die rijst is: hoe kun je als ouders de maaltijd voor je kinderen aantrekkelijker maken? Hoe kun je je kinderen verleiden hun eten op te eten en zorgen dat ze toch hun vitaminen en essentiële voedingsstoffen binnen krijgen?
Om kinderen meer vertrouwd te maken met voedsel en de vele verschillende smaken, zijn er diverse mogelijkheden. Ten eerste kun je ze meer betrekken bij de bereiding van de maaltijd. Breng ze al pratend kennis bij over hetgeen ze zo direct gaan eten. Laat ze meedenken en vertel over de herkomst van de groenten of over de groeiwijze. Kinderen vinden het fascinerend te horen hoe groenten groeien.
Daarnaast kun je ze ook, hoe controversieel het ook klinkt, laten spelen met eten. Laat ze van verse groenten en fruit leuke poppetjes maken. Laat ze een Spongebob Sandwich maken, met onder andere komkommer, brood en tomaat, of een grote komkommerkrokodil. De mogelijkheden zijn zo groot als de creativiteit reikt. Natuurlijk willen kinderen graag weten waar ze aan toe zijn. Regelmaat is dan ook erg belangrijk als het aankomt op maaltijden, niet alleen qua tijdstip, maar ook qua tafelgewoonten. Neem de tijd voor maaltijden, betrek de kinderen bij de tafelgesprekken en leer ze dat de avondmaaltijd een moment is van samenzijn en aandacht voor elkaar.
Eten is iets dat onlosmakelijk met het leven is verbonden. Dat horen kinderen te leren. Eten mag dan ook nooit als beloning of straf gebruikt worden. Vroeger werd de neus van het kind dichtgeknepen om een ‘vieze’ hap naar binnen te werken of werd het kind vastgebonden op de kinderstoel totdat het bord leeg was. Niet vreemd wanneer deze mensen in hun latere leven een ongezonde relatie hebben opgebouwd met voedsel en eetstoornissen hebben ontwikkeld.
Concluderend kan men stellen dat eten met kinderen helemaal geen drama hoeft te zijn, wanneer bovenstaande leidraad enigszins in acht wordt genomen. Alle kinderen hebben in hun jonge jaren hun recalcitrante buien en zijn regelmatig onwillig als het aankomt op eten. Neem in acht dat wanneer je daartegenin gaat, de weerstand alleen maar zal toenemen. Constructief deze weerstand tegemoet treden zal het beste resultaat opleveren.
Wil je leren luisteren en kijken naar kinderen zonder te oordelen? Neem dan een kijkje bij de opleiding Kindercoach.