Denkt u dat u gezond eet, maar lukt het u niet om genoeg gewicht te verliezen met afvallen? Hou dan een eetdagboek bij. Zo ontdekt u wat u zou kunnen aanpassen in uw voeding, zodat het gewenste gewichtsverlies bereikt wordt.
De kracht van het eetdagboek zit in de mate van eigen verantwoordelijkheid. Door op te schrijven wat u eet en drinkt, wordt u zich bewust van goede en minder goede keuzes die u maakt. Ook wordt u gedwongen om eerlijk te zijn tegen uzelf. Door de confrontatie met uzelf aan te gaan, kunt u de verkeerde keuzes er makkelijker uithalen. Met het bijhouden van een dagboek helpt u uzelf realiseren wat u eet en drinkt op een dag, zodat u makkelijker in kan grijpen in uw eetpatroon.
Er zijn een aantal spelregels waaraan u zich zult moeten houden om het invullen van uw eetdagboek zo nauwkeurig mogelijk te laten verlopen. Ten eerste moet u zo snel mogelijk opschrijven wat u gegeten of gedronken heeft, dit om 'gaten' in uw dagboek te voorkomen. Wanneer u het opschrijven pas aan het eind van de dag doet, worden er mogelijk een paar eetmomenten vergeten.
Vervolgens moet u zo nauwkeurig mogelijk noteren wat u eet of drinkt. De groottes van porties verschillen namelijk per persoon. Schrijf bijvoorbeeld precies op hoeveel opscheplepels of kopjes u van een product genomen heeft, of weeg het product af en noteer het aantal grammen. Tenslotte zijn juist de dagen waarop u denkt dat het niet goed gaat belangrijk om te noteren in uw eetdagboek. Dit zijn namelijk de dagen waarop uw voeding anders is dan normaal en juist deze dagen zullen moeten worden aangepast om het gestelde doel te behalen.
Wanneer u in uw eetdagboek alleen de voeding noteert kan het zijn dat dit niet genoeg is om u te helpen om uw doel te bereiken. Wanneer u naast de voeding ook uw gedachten en gevoelens noteert, kan dit doorslaggevend zijn (naast uw voeding ook uw gedachten en gevoelens noteren, kan doorslaggevend zijn voor het afvallen). Hoe voelt u zich tijdens het afvallen? Wat hebt u allemaal meegemaakt? Wat was moeilijk en wat ging goed? En waarom?
Door dit bij te houden krijgt u een beeld van uw gevoelens en hoe u hier tijdens het afvallen op reageert en wat deze voor invloed hebben op het afvalproces.
Bijvoorbeeld, als u elke dag in uw dagboek schrijft dat u net voor het avondeten een stuk chocola eet, weet u meteen dat dit een probleem kan zijn in het afvaltraject. Het is belangrijk dat u hier dan bij schrijft waarom u dit stukje chocola eet. Bijvoorbeeld, “na mijn werk voel ik me altijd zo alleen, dus...”, geeft dit al veel meer informatie. Hierdoor is het makkelijker om dit probleem aan te pakken dan wanneer er alleen word gezegd: eet dat chocolaatje niet meer.
Je eigen eetdagboek kan een prettig hulpje zijn tijdens het afvallen. Het afvallen wordt leuker, makkelijker en bovendien leert u uzelf gaandeweg beter kennen. Schrijf erin wat u kwijt wilt en doe dit elke dag. Zo blijft u gemotiveerd en gefocust.