Sinds enkele jaren adviseert het Voedingscentrum om regelmatig een balansdag in te lassen. Maar wat is een balansdag? Wat houdt het in? Is het nuttig? Daarover wil ik je in dit artikel inzicht geven.
Als je tevreden bent met je gewicht, wil je dit gewicht graag behouden. De ene dag is de andere niet. Dat betekent dat je de ene dag meer of vetter eet dan de andere dag. Dit zal iedereen herkennen. Bijvoorbeeld wanneer je een feestje hebt, waar je een gebakje neemt en samen met een glaasje alcohol een paar heerlijke snackjes weghapt. Hierdoor heb je die dag een hogere calorie-inname dan ‘normaal’. Als je hierbij evenveel beweging hebt als op een reguliere dag, zal dit zorgen voor gewichtstoename. Met andere woorden, je weegschaal geeft meer aan! Het Voedingscentrum adviseert daarom om na zo’n dag, het de volgende dag qua eten en drinken wat rustiger aan te doen; je neemt een zogenoemde balansdag. Dit houdt in dat je op je voeding let. Hierdoor kun je met een gerust hart op de weegschaal blijven staan.
Je eet volgens de adviezen van ‘de schijf van vijf’ van het Voedingscentrum. Deze kun je eenvoudig raadplegen op de internetsite www.voedingscentrum.nl. Samengevat houdt je je op de balansdag aan de volgende regels: je eet die dag niet teveel, bij voorkeur volkoren producten, voldoende groenten, fruit en vocht en je bent zuinig met vet. Je zorgt tevens voor voldoende beweging. Probeer deze dag geen alcohol te nemen en niet te snoepen.
De bedoeling van de balansdag is, om de extra calorieën die je de vorige dag hebt binnengekregen, op de balansdag te verbranden. Er wordt geadviseerd om de balansdag meteen de volgende dag toe te passen, omdat je het dan niet laat versloffen. Wat je de vorige dag hebt gegeten en gedronken ligt dan nog ‘fris’ in je geheugen. Dit zal je wellicht motiveren om deze dag vol te houden. Doordat je de calorieën meteen de dag erna compenseert, zal het gemakkelijker zijn om op gewicht te blijven. Je weegschaal blijft ‘in balans’. Het is dan waarschijnlijk niet nodig om na bijvoorbeeld een periode van een jaar, een dieet te volgen om al de ongemerkt aangekomen pondjes er weer af te krijgen.
Om te bepalen of een balansdag nuttig is, zou je elk persoon en elke situatie apart moeten beoordelen. De vraag is namelijk of je de extra calorieën volledig compenseert op een balansdag. Dit zou dan berekend moeten worden op basis van minimaal de volgende gegevens: calorie-inname én beweging op een ‘reguliere’ dag, op de ‘extra’ dag en op de ‘balansdag’ van die persoon.
Actief bewust bezig zijn met je gewicht en gezondheid is altijd nuttig. Het levert je vaak wat op. Daarom is mijn mening dat een balansdag nuttig is. Misschien helpt deze dag je zelfs om op alle dagen bewust met je voeding en beweging bezig te zijn.
Iets waar ‘te’ voor staat is nooit goed, dus ook niet te veel eten en drinken. Maar wie bepaalt wat ‘te veel’ is? In eerste instantie bepaal je dat zelf.
Maar laat de balansdag geen reden zijn om je regelmatig ‘te buiten’ te gaan aan lekkernijen, omdat je het een dag later toch compenseert. Probeer liever de ‘balans’ te vinden door dagelijks volgens de adviezen van ‘de schijf van vijf’ te eten. Dan kun je je af en toe iets lekkers veroorloven. Probeer daarnaast voldoende te bewegen. Hierdoor zal je je fit voelen en tevreden blijven met je gewicht !