Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat slechts 2% van de Nederlanders eet volgens hun richtlijnen. Dat betekent dat slechts één op de vijftig Nederlanders gezond eet en leeft. Dit zijn verontrustende cijfers als je nagaat dat er jaarlijks 60.000 diabetespatiënten bijkomen waarvan 75% te wijten is aan een ongezonde levensstijl.
De huidige regering heeft de aanpak van overgewicht als één van de belangrijkste speerpunten op de agenda staan.
Voeding is een fundamentele levensbehoefte. De voedingsstoffen in onze voeding zijn van belang voor onze gezondheid. Dat was vroeger zo en dat is nu nog steeds zo. Door de jaren heen is de samenstelling van de voeding veranderd. Dit heeft invloed op de combinaties van voedingsstoffen die de mens in de 20ste eeuw nodig heeft om gezond te kunnen eten.
Er zijn vele theorieën over wat een gezonde manier van eten is. Vele boeken zijn er verschenen en vele onderzoeken zijn er gedaan naar hoe we zouden moeten eten om een gezond gewicht te behouden.
Bij de opleiding ‘Gewichtsconsulent’ gaan we uit van de richtlijnen van de Gezondheidsraad en het voorlichtingsmodel ‘De Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum.
De Schijf van Vijf bestaat uit vijf regels en vijf vakken. Het is de basis voor gezond, lekker en veilig eten.
Gezond eten betekent bewust keuzes maken. Gezond leven en eten betekent bewust gezonde keuzes maken.
Het doorvoeren van veranderingsprocessen is één van de moeilijkste processen. We zijn er als mensen van overtuigd dat niet iedere verandering een verbetering is. We moeten keuzes maken. We moeten onze bekende manier van eten achter ons laten en voor ons gevoel aan iets nieuws beginnen. Zowel thuis als op het werk en onderweg worden we voortdurend in de verleiding gebracht. Overal is eten. En als je het niet mag is het nog veel aantrekkelijker. Hoe ga je hier als consument mee om? En hoe ga jij als gewichtsconsulent met deze consument, cliënt, om?
Het bewustwordingproces waarbij de cliënt zelf benoemd wat hij of zij wil en waarom hij of zij dat wil is het essentiële onderdeel van de begeleiding van de cliënt naar een gezondere manier van eten en leven.
Als een cliënt zelf zegt waarom hij of zij gewicht wil verliezen dan is de slagingskans dat de cliënt zijn of haar doel gaat bereiken heel groot. Zolang een cliënt nog niet zover is dat hij of zij zelf wil afvallen en daarom op een andere manier moet gaan leven is het aan de gewichtsconsulent om in kleine stapjes¸gesprek na gesprek, toe te werken naar het moment waarop de cliënt zegt: ‘Ja, ik wil’.
Belangrijk hierbij is het achterhalen waarom de cliënt nog niet wil. De psyche van de mens speelt een belangrijke rol.
Er zijn echter ook cliënten die moeten afvallen. Jarenlang hebben ze de keuze gemaakt om het nog even uit te stellen. We kennen allemaal de mensen die aan de lijn zijn en morgen echt weer gaan beginnen.
Deze mensen spelen met hun gezondheid. Een groot aantal van hun verliest en krijgt diabetes II of diabetes I. Of mensen overlijden aan hart- en vaatziekten. En dan hebben ze géén keuze meer.
Het doel van de gewichtsconsulent is om het huidige eet en leefpatroon van een cliënt aan te passen. Het veranderingsproces in het huidige eet- en leefpatroon zo min mogelijk te veranderen. Bewust te zijn dat kleine veranderingen in de ogen van de gewichtsconsulent voor een cliënt een wereldverandering kan zijn.
Het praten met een cliënt waarbij je hem of haar het gevoel geeft te kunnen kiezen is een vak apart.
Kiezen ze nu nog zelf of valt er straks niets meer te kiezen? Gaan ze nu anders eten of doen ze dat pas als het echt noodzakelijk wordt.
Want dan is er géén keuze meer. Dan is de nood zo hoog dat men anders moet gaan eten. Voor de cliënt is er nu nog een mogelijkheid om te kiezen.
Klik hier voor meer informatie over de opleiding Gewichtsconsulent