De afgelopen jaren is er veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Duurzaam inzetbaar zijn is een ruim begrip. Vaak wordt het geassocieerd met hoe de oudere werknemer gezond houden tot zijn pensioen. Echter, die uitleg is wel erg kort door de bocht. Wat betekent duurzaam inzetbaar zijn en waarom moet je er nu werk van maken?
Duurzaam inzetbaar zijn heeft alles te maken met een lang, gezond, bevlogen, betrokken en productief werkleven. Daar dragen zowel de medewerkers als organisatie beiden een steentje aan bij.
Duurzame inzetbaarheid geef je namelijk vorm door werk te maken van de fysieke en mentale gezondheid, maar ook door de vitaliteit ofwel levenslust te bevorderen. Daarnaast is het eveneens van belang te investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling, rekening te houden met talenten en ambities plus oog te hebben voor het werkplezier van medewerkers.
Er zijn veel reden te noemen waarom duurzaam inzetbaar zijn zo’n hot issue is. De arbeidsmarkt verandert. Onder andere door de globalisering en technologische ontwikkelingen. Bepaalde banen verdwijnen en er komen nieuwe bij. Tegelijkertijd is er sprake van ontgroening, vergrijst de beroepsbevolking en stijgt de arbeidsparticipatie door de hogere pensioenleeftijd. Alle medewerkers moeten langer werken.
Door nu werk te maken van duurzame inzetbaarheid speel je in op het bovengenoemde krachtenspel. Het is niet alleen lonend voor de werknemer, maar ook je organisatie heeft er veel baat bij.
Vitale medewerkers zijn duurzaam inzetbaar en op de lange termijn productief en gelukkig. Ze voelen zich betrokken, gemotiveerd en zijn bereid een stapje extra te doen. Daar is je organisatie bij gebaat. Niet alleen verhoogt dat het zakelijke succes, maar je wordt als werkgever ook aantrekkelijker.
Wil je duurzame inzetbaarheid binnen je organisatie op de agenda zetten? Praat dan over wat duurzame inzetbaarheid is en vraag werknemers mee te denken. Organiseer brainstormsessies, bijeenkomsten en vragenuurtjes. Doe een vitaliteitscheck en tevredenheidsonderzoek. Kijk ook naar je arbeidsbeleid. Hoe staat het met het verzuim? Zijn er terugkerende knelpunten? Enzovoort. Stel aansluitend een duurzaamheidsplan op en begin een pilot. Evalueer en zet telkens een stap.
Zaken die bijdragen aan vitale en duurzame werknemers zijn het bevorderen van een goede fysieke en mentale gezondheid. Faciliteer dat door te zorgen voor gezonde voeding op de werkvloer en stimuleer meer bewegen tijdens het werk en daarbuiten. Bied daarnaast volop ruimte aan werknemers om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan (loop)baancoaching. Geef werknemers verantwoordelijkheden, stimuleer eigen initiatieven, biedt ruimte aan nieuwe ideeën et cetera. Er zijn inmiddels al heel veel bedrijven waar duurzame inzetbaarheid wordt toegepast. Maak een afspraak, ga er op bezoek en leer van elkaar.
Vitaliteit zal de onderscheidende factor worden voor ieder bedrijf of organisatie. Wil je binnen een bedrijf of organisatie werken aan duurzame inzetbaarheid? Dan is de opleiding Vitaliteitsadviseur jou op het lijf geschreven. Als vitaliteitsadviseur ben je in staat om ondernemingen en organisaties op het niveau van directie en management te adviseren en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan duurzaam inzetbare medewerkers die met plezier en passie langer doorwerken én tevens optimaal functioneren tijdens hun hele carrière.