Je herkent het vast wel: niet lekker in je vel zitten. En wat doe je dan? Je denkt na over wat de mogelijke reden is. Inderdaad je zet je denkhoofd, je ratio, aan het werk. Maar, wat als je eens luistert naar je lichaam? De signalen die je lijf je geeft? Die knoop in je onderbuik, de terugkerende hoofdpijntjes of dat opgejaagde gevoel? Lichaamsgerichte coaching biedt dan uitkomst. Maar wat doet een lichaamsgericht coach?
Ontrafel je het woord lichaamsgericht? Dan betekent het letterlijk: gericht op het lichaam. Dus je lichaam is het uitgangspunt bij deze coachingvorm, die ervan uitgaat dat lichaam en geest een eenheid zijn. Ofwel: voelen en denken zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Als je spanningen ervaart voel je je allerminst fijn en ga je makkelijker negatief denken. Maar, zit je lekker in je vel? Dan voel je je goed en denk je positief. Dus zijn je gevoel en gedachten in lijn met elkaar? Dan ben je in balans, zit je goed in je vel en leeft voluit.
Echter, luisteren naar en verstaan wat je lijf je zoal vertelt, kan ondergesneeuwd raken. Tegenwoordig is het immers heel gewoon om in je hoofd te zitten, zaken verstandelijk te beredeneren. Van hoe je je voelt, wat je ervaart, wilt, moet doen en dergelijke. En zit het tegen ga je malen over van alles en nog wat.
Aandacht geven aan de subtiele seintjes die het lichaam geeft, zijn we verleerd. Jammer, want je lijf is een goed kompas om richting te geven aan je leven. Te ontdekken wat je belangrijk vindt, je potentieel te ontwikkelen, te werken aan je wensen en verlangens in je leven, werk, privé, gezondheid et cetera.
Een lichaamsgericht coach brengt je tijdens een coachingtraject weer in contact met je lijf. Je leert opnieuw te luisteren naar je gevoel en ook de signalen van je lichaam beter te begrijpen.
Behalve praten over welke klachten je ervaart en wat je wilt, ga je vooral aan de slag met je lijf. Onder andere bewustwordings-, ademhalings-, meditatie- en/of zelfcompassie-oefeningen kunnen daarin een rol spelen evenals massages. Op die manier leer je stap voor stap contact te maken met je gevoel, alert te zijn op de diverse lichaamssignalen, deze te herkennen, te begrijpen en erop te vertrouwen.
Het fijne van in contact zijn met je gevoel is dat je beter in staat bent bewuste keuzes te maken. Dat geldt zowel op professioneel als persoonlijk vlak wat uiteindelijk je fysieke en mentale vitaliteit ten goede komt. Je voelt je fitter, sterker, energieker en meer ontspannen.
Lichaamsgericht coachen kan als zelfstandige coachvorm worden ingezet, maar werkt ook ondersteunend binnen andere coach- en werkvormen. Zo is het een interessante toevoeging voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers en iedere andere mensgerichte professional.
Vervelende ervaringen, nare gedachten en negatieve gevoelens hebben een weerslag op je lichaam en zetten zich op den duur vast in je lijf. Dat kan tot disbalans leiden, je vitaliteit ondermijnen en ook (vage) fysieke klachten geven.
Denk aan stressgerelateerde klachten zoals vermoeidheid, slecht slapen, onrust en prikkelbaar zijn. Maar ook (onverklaarbare) lichamelijke klachten als hoofd-, buik- en maagpijn. Verder kan een lichaamsgericht coach je ook helpen bij weinig (zelf)vertrouwen hebben, moeite met grenzen aangeven en niet weten wat je wilt in je werk en/of privé.
Onder begeleiding van een lichaamsgericht coach leer je opnieuw te luisteren naar de signalen van je lichaam en te vertrouwen op je lichaamsbewustzijn. Door in contact te zijn met je lichaam kun je zicht krijgen op je wensen en verlangens en daarmee richting geven aan je leven. Het fijne daarvan is dat je beter in je vel gaat zitten. Zo groeit je zelfvertrouwen, ben je meer ontspannen, ervaar je veerkracht en weet wat je wel en niet wilt.
Wil jij leren om de signalen van het lichaam te herkennen? Bekijk dan de opleiding Lichaamsgericht Coach.