Wil je graag rust in je hoofd? Omdat je gedachten constant doorratelen? We piekeren allemaal wel eens. Het begint met een zeurende gedachte, waar je vervolgens zelf weer van alles bij of over denkt en die zichzelf maar blijft herhalen. Dit is zowel mentaal als lichamelijk heel vermoeiend en het lost niks op. Toch is stoppen met piekeren vaak lastig. Lees hoe je een overvol hoofd leegmaakt en tot rust komt.
Mensen hebben vaak het idee dat piekeren ergens goed voor is. Dat het helpt een oplossing te vinden of grip te krijgen op de situatie. Voor je het in de gaten hebt, wordt je leven bepaald door malende negatieve gedachten. De soort gedachten die je hebt, bepalen dus jouw gedrag en daarmee de kwaliteit van je leven.
Staat je brein continu aan? Zelfs als je even met een boek wilt relaxen, je onder de douche staat of wanneer je hoofd ’s avond het kussen raakt? Dat is super vermoeiend en kost bakken met energie. Geen wonder dat je onrustig bent, je opgejaagd voelt en stress ervaart.
Lukt het je niet om de drukte in je hoofd te temmen? Dat kan onder andere leiden tot slaapproblemen, opvliegendheid, concentratiegebrek, uitstelgedrag en allerlei lichamelijke klachten als lagere weerstand, hoofdpijn en maagproblemen. Op den duur kun je zelfs opgebrand raken en compleet uitgeput en futloos op de bank hangen.
Kortom, een overvol en druk hoofd wil je voorkomen. Omdat je dan gewoonweg meer ontspannen bent, je fijner voelt, beter functioneert en meer geniet van je leven. Maar, hoe snoer je die drukte in je hoofd nu de mond?
Krijg weer controle over jouw piekergedachten. Besef dat piekeren het probleem is en niet de oplossing.
Zorg voor een opgeruimde leefomgeving. Een huis vol spullen, rommeltjes en chaos zorgt voor ergernis en ook voor onrust in je hoofd. Neem afscheid van wat stuk is, niet meer past, overbodig is en/of niet wordt gebruikt. Creëer overzicht, ruimte en houdt het schoon, opgeruimd en rustig. Thuiskomen in een vredige omgeving helpt je lichaam en geest ontspannen.
Blijft het in je hoofd maar doorratelen? Schrijf dan op wat er door je hoofd gaat. Je brein is geen oneindige harde schijf waar je alles wat je nog moet doen, onthouden, regelen en inplannen kunt opslaan. Op een bepaald moment wordt het traag, rommelig en raakt het vol. Dit zorgt voor onrust in je hoofd. Zet alles op papier tot je brein helemaal leeg is. Dat lucht vaak al enorm op, omdat je weer rust en ruimte krijgt. Wil je een stap verder gaan? Groepeer je gedachten in lijstjes. Bijvoorbeeld met dingen die je maximaal 5 minuten kosten, zaken die je kunt delegeren, wat pas op de lange termijn speelt en ook wat je kunt schrappen. Bijvoorbeeld die onnodige gedachten over gemiste kansen in het verleden.
Met je handen bezig zijn, helpt rust in je hoofd te krijgen. Immers, je focust je op wat je handen doen en dat is rustgevend voor je geest. Neem je tuin onder handen door planten te snoeien of wied het onkruid. Schilder je huis, timmer een vogelhuisje of bak een lekkere taart. Ook kleuren, tekenen en handwerken zijn fijne manieren om je hoofd leeg te maken en even te ontspannen.
Piekeren over wat is geweest en/of wat nog gaat komen, kan je flink onrustig maken. Bijvoorbeeld die blunder vorig jaar op je werk of hoe je financiële situatie over 5 jaar is. Maar, waarom zou je? Het verleden is voorbij en de toekomst kan nog tig keer veranderen. Daarom: blijf in het nu. Richt je aandacht en je gedachten op het heden. Wat je nu doet, hoort ziet, ruikt en proeft. De appel die je eet, je spelende kind of huisdier, de huishoudelijke klus die je klaart, de muziek die je hoort. Geniet ervan en dwaal in gedachten niet af. Ook dat draagt bij aan het krijgen van rust in je hoofd.
Sporten is een andere beproefde manier om de drukte in je hoofd tot rust te brengen. Lichamelijk inspanning stimuleert de aanmaak van endorfines. Hormoonstoffen die het stresshormoon bestrijden en je gemoed een oppepper geven. Daarbij zorgt het concentreren op je beweging en ademhaling ervoor dat je niet langer in je hoofd zit en dus de drukte loslaat.
Rust in je hoofd krijgen kan uiteraard nog op heel veel andere manieren. Denk aan regelmatig mediteren of mindfulness beoefenen. Een (voetreflex)massage werkt ook ontspannend. Dat geldt eveneens voor me-time nemen. Doen! In je uppie of met vrienden. Het is een goede manier om de drukte even achter je te laten.
Ben jij meester over je eigen gedachten? Of laat jij jouw gevoelens en gedrag beïnvloeden door jouw alles overheersende gedachtenspinsels? In de e-learning Rust in je hoofd leer je controle te krijgen over jouw piekergedachten. Ontdek de stilte in je hoofd, zelfs tijdens de meest stressvolle situaties in je leven.